сряда, 1 май 2024 г.

Божков, Миню, Ветко и Банев да почерпят!

Цветелина ЯНКОВА

Слави Трифонов обяви сред приоритетите си закриването на специализираните органи на съдебната власт – Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

Това е позната дъвка на неолибералната общност у нас, а идеята всъщност е на лидерите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов. Тя бе разтягана и по време на краткия живот на 45-ото народно събрание. Опитът на Трифонов да представи намерението като идея на „Има такъв народ“ не е най-голямата беда. Тази лъжа дори можем да я отминем с небрежно махване на ръка. Зад нея обаче стоят интереси, които не можем да подминем.

Какво всъщност ще стане, ако специализираните органи бъдат закрити?

Резултатите от подобно начинание ще са пагубни за съдебната система. Ще бъдат излъгани и хората, които очакват България да се изчисти от мутро-мафиотския модел на управление и да спре феодалния си път на развитие. Изчегъртваме Спецпрокуратурата и Специализирания съд и близо 200 дела с фактическа и правна сложност и с обем от стотици томове доказателства по тях срещу видни олигарси, мафиоти, наркобанди, проститутки, сводници, лихвари, перачи на пари, укриващи данъци ще трябва да бъдат прекратени и да стартират отначало. Това показва елементарната справка на делата в Специализирания наказателен съд (СНС) и Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Въпросната справка бе публично оповестена още при първия опит за ликвидирането на институциите преди малко повече от 3 месеца. В справката ясно е записано, че не се включват тези, които не представляват фактическа и правна сложност, както и дела с обем на материалите под 15 тома. Обичайно 1 том включва около 100 страници, но обемът му може да достигне и до около 500 страници. В този ред на мисли реалният брой на делата, които ще бъдат унищожени, може би дори надвишава 300.

Само в СНС има 127, а в АСНС – други 44 дела от обществен интерес, които са застрашени от прекратяване и рестарт. Последното е така, тъй като идеята за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), която предвижда закриването на специализираните органи на съдебната власт и мина на първо четене в Правната комисия на предишното 45-о народно събрание, предвиждаше механизъм за преназначаване на специализираните магистрати, който крие сериозни рискове. Настоящият план на Трифонов е да я съживи и прокара и в бъдещия 46-и парламент.

В настоящия си вид идеята на шоумена не предвижда особено големи разлики с предложенията на „Демократична България“. Така например в проекта бе предвидено преназначаване на магистратите от СНС и АСНС на длъжността, която са заемали, преди да започнат да правораздават там. В двете съдилища обаче има много магистрати, които идват от по-ниско ниво и са преминали през конкурс за назначаването им на тези длъжности. Законопроектът предвиждаше напълно произволното „разхвърляне“ на специализираните магистрати в органи „с оглед на натовареността на съответните окръжни и апелативни съдилища“. Да, ама цитираните горе дела може и да не попаднат във въпросните съдилища, за да бъдат довършени от същите магистрати, които са ги започнали. Това означава, че ще трябва да бъдат разгледани отначало от други състави на компетентните органи. На всичкото отгоре в наказателното право съществува и незаобиколимият принцип за неизменност на съдебния състав. Тоест дори само един от членовете на съдебния състав да бъде променен или заменен с друг – делото неминуемо и по закон започва от самата нула. Това всеки юрист може да обясни на новия политически месия с прости думички, за да бъде разбрано.

Най-скандална е идеята да бъдат уволнявани магистрати, ако в крайна сметка не се съгласят да бъдат пратени там, където им се предлага. Ако преди това въпросните юристи са работили като прокурори или следователи, те ще загубят качеството си на съдия.

Освен всички посочени негативи, ако специализираните органи бъдат закрити, почти всички висящи дела освен тези, които в частност в АСНС вече са обявени за решаване, ще бъдат напълно провалени и ще бъдат разпръснати по съдилищата, като шансът да бъдат продължени от същия състав, в който влизат и съдебни заседатели, е на практика нулев. Така ще се стигне до тяхното пълно рестартиране, а за част от тях със сигурност ще се стигне и до изтичане на давност за вменените на подсъдимите престъпления. Последното на практика означава, че с унищожаването на специализираните органи на съдебната власт реформата на съдебната системата няма да претърпи очакваната от гражданите еволюция, а ще настъпи необратим регрес, който ще доведе до затриване на немалко, и то тежки дела, които допреди 10-15 години бяха само мечта за правосъдието у нас. Всички усилия по изчистване на гражданското общество от мутри, наркопласьори, сутеньори, олигарси, чиято собственост бе държавата в последните 30 години, просто ще бъдат изтрити. Безвъзвратно, и то в полза не на хората, а на обвиняемите и подсъдимите.

Напълно наново ще трябва да започнат и процеси като тези, намиращи се в момента в СНС срещу олигархичните фамилии Баневи и Арабаджиеви. Във връзка и с двете въпросни дела се наложи обвиняемите Евгения и Николай Баневи, както и Маринела и Ветко Арабаджиеви да бъдат екстрадирани от други държави, в които те се оказаха веднага след като прокуратурата обяви намеренията си за наказателно преследване срещу тях. Дали няма отново да изчезнат от страната, ако процесът срещу тях рухне в специализираните съдилища, мерките им отпаднат, а междувременно делото се движи към друг орган на съдебната власт?

Пред прекратяване и осакатяване на всички действия по съдебното следствие ще се окаже и мегапроцесът КТБ, обвинителният акт по който е в обем от около 15 000 страници и бе представян в съдебна зала с месеци. Единственият много щастлив от последното ще бъде не кой да е, а банкерът беглец Цветан Василев, който от години полага немалко усилия въпросното дело да бъде смачкано, а самият той да бъде обявен за мъченик на битката за демокрация. Господи, сещам се онази славна негова снимка с Цветан Цветанов!

От нула ще започнат и делата срещу бизнесмена Миню Стайков за продажбата на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления, пране на пари, както и злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове. Такава ще е съдбата и на делото срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, подсъдими пред СНС за тоновете опасни боклуци, които бяха открити загробени на територията на цялата страна.

С делата пред АСНС пък ще бъде още по-сложно, тъй като всички те неминуемо ще трябва да бъдат прекратени. Такъв е случаят с делото за атентата в Сарафово, който на първа инстанция приключи с две доживотни присъди за терористите Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Съдът ги призна за виновни като помагачи на самовзривилия се терорист на летището край Бургас. При взрива загинаха 7 души – шофьорът на автобуса, петима израелски туристи и самият атентатор Мохамед Ел Хюсейни. 40 души бяха ранени.

Ще бъдат заметени десетки дела за организирани престъпни групи, а популярни имена от ъндърграунда като Камен Балбузанов-Куката, Иван Йосифов и Стефан Гевгелийски ще протриват доволно ръце. Никой не казва какво ще стане и с 19-те обвинения по мегаделото срещу Васил Божков, които са още в Спецпрокуратурата и не са влезли в съда. При всички положения и хазартният бос трябва да почерпи Слави.

В СНС и АСНС има дела с по над 200 тома, такива за данъчни престъпления за над близо 3 млн. лева, с десетки свидетели и вещи лица само в един процес, за трафик на стотици килограми наркотици, респективно – с неизброим брой пострадали и страни в процеса. От „Има такъв народ“ не ни казват каква ще е тяхната съдба и кой ще компенсира пострадалите за загубите, моралните, финансовите и всички останали щети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html