сряда, 1 май 2024 г.

ГЕРБ искат оставка на ЦИК, Рашков вика Борисов на разпит

Оставката на ЦИК очакват от ГЕРБ, като причината за това е организацията на вота в чужбина. Съобщението бе направено на брифинг, започнал с участието на Георг Георгиев и Тома Биков, в който се включи и лидерът Бойко Борисов.

кадър Фейсбук

Ако гласуването в чужбина беше гвоздеят на програмата на т.нар. реформаторски партии, то там видяхме най-много проблеми. Методически указания бяха дадени само два дни, преди вота, обясни Георг Георгиев.

Той посочи, че членовете на секционни комисии зад граница са опитали да се свържат с ЦИК, но там не са отговаряли на телефонните обаждания.

„Тези хора са длъжни да поемат отговорност за този хаос. Така желаната избирателна активност и даването на право на хората да гласуват е прекрасно. Но тези хора бяха излъгани. Има риск вотът им да не бъде зачетен”, смята Георгиев.

„Чакаме Шумен, Стара Загора и София-област. Защо ги чакаме, никой не може да каже. Дори Бойко Рашков е изчезнал, заедно с изчезналата изборна секция от Лондон. Сигурно е тръгнал да я търси. Докато преди изборите ловеше домоуправители и кмета на Бата със списъка от сватбата на дъщеря си, сега той се е покрил. Но вече имаме резултати от ромските махали, където печелят Слави Трифонов и ДПС”, каза Тома Биков.

След като се включи в брифинга лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели своята версия какво прави Рашков. По думите му служебният вътрешен министър пише призовки. Рашков е призовал Борисов на разпит в четвъртък.

„Едно нещо за пет години трябваше да направи Румен Радев – да организира честни избори. Той създаде такъв хаос, така уплаши хората чрез своята марионетка Бойко Рашков, че имаме рекордно ниска избирателна активност. Това е демокрацията по руменрадевски“, каза още Борисов. Той заяви, че с трите бели пластики машинният вот може да се манипулира.

„Нали щеше по-бързо да излезе изборният резултат. Колко часът е сега? Два дни – два процента. В Конституцията пише, че президентът дава мандата на партията с най-много депутати, но не урежда какво става, ако са 64 на 64. Тогава на кой го дава?, попита Борисов.

„И сега два дни правят чудеса да сменят процентчета, за да ни падне едно мандатче и да станем 65 на 63“, каза той.

кадър Фейсбук

По думите на Борисов е парадокс, че още преди да има решение на ЦИК и обявен победител, Трифонов говори за правителство. Той нарече това самозванство. „Самозванството да се обявиш за победител, когато друга партия даже в момента е пред теб, означава, че е сигурно за какво си се разбрал“, изтъкна той.

„Пак ви бих и се чудите как да нагласите резултата сега. Това е истината. Два дни радевата машина се чуди как да направи цялата тази работа“, допълни Бойко Борисов.

Той призова партиите в парламента да си поемат политическата отговорност. „Те клечаха пред Радев, те правеха протести, те въздигаха Слави Трифонов в култ и сега, когато той им каза съвсем други са ми намеренията, те се държат като ощипани госпожици и мълчат. Аз още не съм чул дали ще го подкрепят, или не“, каза Борисов.

„След няколко месеца народът ще ги бие с камъни, защото ще се провалят, защото не могат, защото са подли и корумпирани и подменящи вота“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html