сряда, 1 май 2024 г.

Ваксини срещу рак? Вече има за някои видове

 

Вирусът на Epstein-Barr е първият вирус, свързан с човешкия рак

 

Преди 50 години учените откриват вирус, който се крие в човешките ракови клетки. Изследователи го култивират и изолират от тъкан на дете пациент с лимфом на Бъркит – рак на лимфните възли, пише ScienceNews.

Натрупани са множество доказателства, че човешкият рак е свързан или причинен от вирус или вируси.

И това отново повдига възможността за ваксина срещу рака. Учените са изчислили, че малък брой вируси причиняват от 12 до 20 процента от рака при хората.

Вече се предлагат ваксини срещу вируса на хепатит В, който може да причини рак на черния дроб, и човешкия папиломен вирус, отговорен за повечето видове рак на маточната шийка.

Но ваксина за първия вирус, открит и свързан с рак отпреди 50 години, все още няма. Вирусът на Epstein-Barr или EBV заразява около 90 процента от хората и може да причини лимфом на Бъркит и други видове рак при малка част от заразените.

Разработването на ваксина е предизвикателство, отчасти защото EBV може да се крие в тялото в продължение на десетилетия, преди да създаде проблеми. Няколко кандидати за ваксина се тестват при хора, включително една ваксина на основата на наночастици, която може да предизвика мощен имунен отговор.

Оттогава учените са откриват други вируси, причиняващи рак, и вече са разработили ваксини за няколко, но не и за Epstein-Barr.

National Cancer Institute

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html