сряда, 1 май 2024 г.

Три партии вече говорят за съставяне на правителство

На живо: Ден 8 на протестите. Викове ”Оставка!” и ”Мафия”. Протестиращите с  жива верига пазиха полицаите /

Макар мандатите на протестните формации да не стигат за мнозинство в парламента, веднага след обявяването на първите данни от екзитполовете две от тях започнаха да говорят за съставяне на общо протестно правителство. Един от лидерите на „Демократична Българя“ Христо Иванов заяви, че трябва да се намери диалог за формиране на кабинет. Обединяващата идея можела да бъде консенсус за реформа в правосъдието. „Очаквам колкото може по-бързо да започне сериозен разговор на лидерско ниво за това какво правим от тук нататък. За нас е много важно не просто ГЕРБ да бъдат отстранени от властта, но разбира се, и ДПС да бъдат отстранени“, каза той. Съпартийката му Антоанета Цонева добави, че най-нормалното нещо след излизането на окончателните резултатите е да се стартират с ИТН преговори за обща политика, управление и законотворчество. „Отворени сме за такъв разговор, ще се случи. Няма как да има друго развитие“, заяви тя.

В същия дух се изказа и Мая Манолова: „Политиците трябва да поемат отговорност, да ликвидират егото си. Партиите трябва да спрат да се занимават със себе си, а да влязат в дневния ред на хората“. Манолова добави, че преговорите ще се публични, пред очите на всички. Повишаване на доходите, прerзчисляване на пенсиите от 1 септември, подкрепа за малкия бизнес, за хората в неравностойно положение, да продължи ревизията и да се състои правосъдна реформа – това били условията за подкрепа на управлението от страна на „Изправи се! Мутри вън!“. Реакция от ИТН обаче засега няма.

Кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че ДПС също е готово да подкрепи управление, което изпълнява целите и приоритетите пред България. Това било позиция на Движението още след 4 април. „България се нуждае от многопартийно управление и диалог. За втори път ни го казват избирателите. Трябва да се спре еднопартийното управление, каквото бе досега. Избирателите очакват да седнем на масата“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html