сряда, 1 май 2024 г.

6 партии в парламента, вотът от чужбина решава кой ще е победител (обновява се)

Официално: ГЕРБ печели изборите с инфарктна разлика! Ето колко партии влизат в НС

ГЕРБ води на извънредните избори с инфарктна преднина от 1 процент, която е в рамките на статическата грешка. Партията на Бойко Борисов спечели 23 % от вота на избирателите. Формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е на второ място с 22, 1 %, но се очаква нейния резултат да се подобри от гласуването в чужбина. Напълно е възможно ИТН да излезе на първо място след преброяването на тези гласове, предричат експерти.

Трета политическа сила остава БСП с 14 %. Битката за четвъртото място също бе изключителна напрегната, като засега води „Демократична България“ с 13, 5% пред ДПС с 10, 4 %. Според социолози изненадата тук е, че в чужбина гласовете за ДБ са повече от тези за движението на Ахмед Доган.

Шестата партия в парламента е „Изправи се, Мутри вън“ на Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Извън Народното събрание остават патриотичните и русофилски партии. За втори пореден път коалицията Каракачанов и Валери Симеонов остават под чертата, както и „Българско лято на Васил Божков. Изненадата тук е, че „Възраждане“ на Костадин Костадинов също не успя да спечели 4 %. Извън парламента остават партиите на Жан Виденов и Цветан Цветанов.

До 19,00 часа гласувалите у нас са по-малко от 35%, което е абсолютен антирекорд. В сравнение с миналите избори по това време до урните бяха отишли близо 49 на сто от избирателите.

За първи път в историята, избирателите гласуваха масово с машинни, но това не ги затрудни. Въпреки стотиците сигнали за проблеми с машините, пуснати най-вече от екипа на ГЕРБ, само около 0.5 на сто от устройствата дадоха сериозни дефекти. В секциите, в които машините не можеше да се използват, бързо бе преминато на гласуване с хартиени бюлетини. Много машини спираха, но проблемите бързо бяха отстранявани от специалисти. Масовият дефект на машините се дължеше на нетърпеливи избиратели, които бързо дърпаха бележката с данните от гласуването, което водеше до блокиране на вградения принтер. Някои машини бяха доставени със сгрешен таймер, който не позволяваше изборния процес да започне навреме.
Без сериозни проблеми преминаха изборите в чужбина. Единствените секции, в които имаше опашки, бяха в северна Гърция. В Турция проблем създаде ЦИК, която едва днес реши, че попълването на декларации може да се извършва извън изборната секция. Сигналите за нарушения бяха 65 на сто повече, отколкото на изборите през април, но мнозинството от тях засягаха дребни проблеми, свързани с машинното гласуване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html