сряда, 1 май 2024 г.

Румен Радев: „Три морета“ ще промени коренно нашия регион

Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори от САЩ, Германия и Европейската комисия, тъй като е изключително важно за нас, за да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ и да развиваме неговото трансатлантическо измерение.

Снимка Интернет

Това каза президентът Румен Радев при откриването на втория ден от бизнес форума на инициативата „Три морета“.

„Реализацията на приоритетните проекти на инициатива „Три морета“ ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и Европа като цяло. Постоянното развитие на тези проекти през 2021 г. показва нивото на нашите амбиции. Въпреки това тези амбиции показват, че има значителен дефицит и сме изправени пред необходимостта да ги реализираме, независимо от бюджета, което дава още един повод за дискусия колко ефикасни сме ние в реализиране на трансграничните, вътрешнорегионалните подходи като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите планове“, допълни държавният глава.

Той припомни, че вчера на форума беше обсъдена визията как да бъде развито по-добро сътрудничество и свързаност в образованието, науката, технологиите и иновациите като основа и гаранция за просперитет, бъдещо развитие и конкурентоспособност.

„Вярвам, че нашите открити и всеобхватни дискусии проправят път към засилването на устойчивото развитие. Това е ключът към успеха. Щастлив съм да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместната софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизненост, основана върху нашата обща политическа воля и ангажименти“, допълни Румен Радев.

Много добре е за бизнеса, за гражданите ни да видят, че политическото ръководство, държавните институции, агенции, международните институции, банките за развитие, търговско-промишлените палати, бизнес асоциациите се събират заедно и обсъждат открито всички важни проблеми. Това означава, че нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки, за да засилим развитието, да подобрим дигиталната, транспортната и енергийната свързаност, да инициираме стратегически дебат за бъдещето на региона.

Президентът Румен Радев предаде символичния флаг на инициативата „Три морета“ на колегата си от Латвия Егилс Левитс. Снимка „24 часа“

Със символично предаване на флага на инициативата „Три морета“ от президента Румен Радев на латвийския му колега Егилс Левитс и валидиране на нова пощеска марка приключи шестата среща на върха на инициативата, която бе в София в четвъртък и петък. Следващата среща ще е след няколко месеца в латвийската столица Рига.

По време на Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ в София днес приехме съвместна декларация на държавните ръководители, заяви президентът Румен Радев на пресконференция след срещата.

Декларацията е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства и нови иновативни модели на развитие, посочи Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html