сряда, 1 май 2024 г.

Кръвната група и расата са отговорни дали ще се заразите и колко тежко ще карате COVID-19

Хората носят различна наследственост и тяхната ДНК може да е причината за това защо вирусът КОВИД-19 може по-лесно да зарази някои хора, а други – не, защо само някои се разболяват и карат болестта тежко, докато други може и да не забележат, че са болни.

Някои хора могат да „обвиняват“ своята ДНК, че ги прави по-склонни да получат COVID-19 или да се разболеят тежко, ако се заразят.

Изследване на повече от 45 000 души с COVID-19 разкрива 13 генетични варианта, свързани с повишен риск от инфекция с коронавируса или по-голяма вероятност за развитие на тежко заболяване, съобщиха изследователи вчера в Nature.

Екипът включва повече от 3300 изследователи от 25 държави. Някои от вариантите са били открити в предишни проучвания. Например изследователите отново потвърдиха генетична връзка между кръвната група и вероятността от заразяване, но не знаят защо хората с кръвна група О (нула), са по-защитени. Проучването също така потвърди, че вариант, който деактивира гена TYK2, повишава риска от критично заболяване и хоспитализация. Известно е, че този вариант предпазва от автоимунно заболяване, но хората са по-уязвими към туберкулозата.

Но поне едно нещо до този момент е било неизвестно. Вариант в ген, наречен FOXP4, е свързан с по-тежък COVID-19, установи екипът. Той засилва активността на гена, а  преди това е бил свързван с рака на белия дроб и група заболявания, които причиняват „скованост“ на белите дробове. Все още разработваните лекарства, които инхибират активността на протеина на FOXP4, могат да помогнат на хората да се възстановят от COVID-19 или да им попречат да се разболеят много тежко.

Версията на гена, свързана с болестта, е по-разпространена сред азиатците и латиноамериканците в Америка, каза генетикът Марк Дейли на 7 юли по време на брифинг за новини. Тази връзка може би никога нямаше да  бъде открита, ако в проучването не бяха включени хора от различни раси и региони по света, казва Дали от Института по молекулярна медицина в Хелзинки, Финландия.

Само 2% до 3% от хората с европейски произход носят варианта, в сравнение със 7% от хората в Близкия изток, 20% от латиноамериканците в Америка и 32% от източните азиатци.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html