понеделник, 29 април 2024 г.

Кич, ракийка и мускалчета в Културния ни център в Рим

 

„През дългите години, прекарани зад граница, Жана Яковлева всеотдайно работи, за за популяризира българската култура“. Така преди 7 години започва един от многобройните захаросано-лигави пиар репортажи на „24 часа“. В случая целта на изданието е не да обогати с нещо повече културата на читателите си, а да помогне на неуспялата актриса Жана Яковлева да затвърди позициите си на негласен шеф на Българския културен институт в Рим. Въпросната одеозна персона управлява центъра през мъжа си – второразредният актьор Данаил Владимиров, по-известен като Дани Гипса заради „безспорните“ си актьорски качества. Това се случва от 2009 година насам, благодарение на доброто приятелство на покойния й баща – актьорът Юрий Яковлев с бившия министър на културата Стефан Данаилов, също вече покойник от година и половина. Неуспялата актриса, която сама признава, че се чувствала като човек без професия в Рим, започва лъскав живот в къщата, дарена от великия ни оперен колос Борис Христов, с изричната воля да бъде ползвана от наши талантливи оперни специализанти там. Това става в края на 70-те години на миналия век, но преди време Министерството на културата я преобразува в „държавен културен институт“q напук на волята на оперния ни ас.

Днес Българският културен институт в Рим действа главно като хотел и кръчма за близките приятели на лицето, изпълняващо длъжността директор, алармираха родни емигранти на Ботуша. Любопитен факт е, че Данаил Владимиров от години живее в самия институт заедно с 10 години по-възрастната си съпруга Жана Яковлева, която практически управлява процесите. Двамата се ширят напълно безплатно в къщата-музей на великия Борис Христов. Вместо да бъде ползван за културно средище, в имота Яковлева и Владимиров посрещали в нея свои роднини, приятели и гости. На останалите дори вземали пари, алармират недоволни българи в Рим. Десетки са хората, посещавали това място, които със срам разказват за пълното безхаберие към имота, за алкохолните вечеринки с българска ракийка, задявките на девойки и скромния бизнес, който Жана и шефът на центъра тихо въртели от доста време. Всъщност едрата ни емигрантка вече дотолкова се изживявала като собственичка на къщата на Борис Христов, че дори гонела гости или пък не приемала такива, които не са й приятни. В същото време само преди половин година месеца Яковлева и Владимиров предприемат един доста хитър ход. Научили, че в България вече доста се говори за техния чудесен начин на живот на гърба на държавата, двамата измислят план, чрез който назначават за временно изпълняващ директор на центъра 25-годишната Борислава Чакринова. Така Жана и Данаил умело продължавали да си експлоатират долче вита схемата, разкриват възмутени родни емигранти. Тези дни в римската столица предстои да се състои ежегодния фестивал София Салюта Рома, който под ръководството на въпросните фигури през последните години се бил превърнал в един най-обикновен панаир, на който от различни сергии могат да се закупят мускалчета с българско розово масло и други атрибути, присъщи за родните изложения отпреди 50 години.

Френското правителство изпраща бившия си министър на културата Фредерик Митеран (син на Франсоа Митеран) да управлява културния институт в Рим, а ние от десетилетие имаме тази видна интелектуалка…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html