сряда, 1 май 2024 г.

Байдън поздрави Румен Радев и Кирил Петков

Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ стартира днес в София. Домакин е българският държавен глава Румен Радев. Във форума, който ще продължи и утре, участват президенти и високопоставени лица от 12-те държави членки. Присъстват още представители на партньорите на инициативата САЩ, Германия, Европейската комисия, както и директорът на МВФ Кристалина Георгиева. В началото с видео към колегите си се включи американският президент Джо Байдън. Той поздрави организаторите на форума Румен Радев и министъра на икономиката Кирил Петков. „Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, за да се изкорени корупцията в региона“, заяви американският президент. Той обяви още, че САЩ твърдо застават зад политическия проект „Три морета“: „Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитетът на този регион и на целия свят. САЩ ви подкрепят, ангажирахме се да се подобрят връзките във вашия регион, за да може Европа да изпълни целите си – да е обединена и да живее в мир“.

В София е президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. „Нашата страна е в сърцето на Европа. Ние имаме интерес да бъдат засилени връзките север-юг, както и изток-запад в ЕС. Свързаността винаги е била цел на съюза. Ние вярваме в икономическите изгоди в интеграцията, но трябва да се спазват и фундаменталните ценности като човешките права“, заяви той в словото си. Щайнмайер гарантира, че Германия се ангажира да преследва целите заедно с всички свои партньори. Домакинът Радев заяви, че целият потенциал на инициативата трябва да се използва, за да се постигне една наистина процъфтяваща Европа. „Много често говорим с колегите си от Европа и казваме, че сме идеалисти. Много добре разбираме, че това е амбициозна и много сложна цел. Необходимите средства надвишават това, с което разполагаме. Но междувременно много добре знаем какъв потенциал имаме. Той може да бъде използван в сътрудничеството, за да получим обществена подкрепа, да развиваме приятелски отношения и да прилагаме иновативни модели“, каза Радев. „Знаем, че като откриваме тази среща на върха, продължаваме да мултиплицираме модела, който използваме – посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като ръководители трябва да подобрим координацията, за да използваме бюджетите и европейските фондове и други инструменти за стимулиране на бизнеса“, каза още Радев. „Три морета“ обединява България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния. Инициативата цели да насърчава регионалното сътрудничество за транспортна, дигитална и енергийна свързаност, както и постигането на устойчив икономически растеж. В рамките на събитието се провежда икономически форум с над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Първата среща на Румен Радев беше с президента на Латвия Егилс Левитс. По време на разговора българският държавен глава е откроил значението на партньорството в технологиите, науката и образованието. После той имаше разговор и с други държавни глави. Сред тях бе и гръцкият му колега Катерина Сакелароп. Гърция участва във форума като гост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html