сряда, 1 май 2024 г.

Анастасия Мозер: Смешка е, че Иван Костов ще става премиер

Анастасия Димитрова-Мозер е родена на 30 юни 1937 г. в София. Дъщеря е на видния земеделски лидер опозиционер Г. М. Димитров. През 1942 г. е изключена от всички училища и гимназии на България. Явява се на изпити като частна ученичка през 1953 г. През 1962 г. заминава за САЩ, където баща й е политемигрант. Завършва френска филология в Джорджтаунския университет, става доктор по романски езици и литератури в университета „Джордж Вашингтон“, САЩ. Работи в Световната банка, в Института за стратегически проучвания и като журналист в радио „Гласът на Америка“.

След промените се завръща в България и става член на УС на БЗНС „Н.Петков“ и БЗНС. През ноември 1992 г. е избрана за главен секретар на БЗНС .

Съпредседател на коалиция Народен съюз-БЗНС, ДП от 1994 г. Народен представител в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание, на което е зам.-председател.

Тя е основател и лидер (от 2008 до 2011 г.) на партията БЗНС-Народен съюз (след 2008 г.: „Обединени земеделци“). На 26 март 2011 официално се оттегля от поста си след близо 20 години в политиката. Оттогава живее във Вашингтон, но всяка година си идва в България. На 30 юни навърши 84 години. Прочетете интервюто й за вестник „Галерия“.

Интервю на Тодор ТОКИН

– Честит рожден ден на патерица, госпожо Мозер! Как сте, как изкарахте пандемията?

– Слава богу, добре съм. Не мога да се оплача, въпреки че годините са си години. Ваксинирах се с първата доза през януари, втората през февруари и нямаше никакви странични ефекти. Около мен всички са ваксинирани. Съжалявам, че в България ваксинирането не е чак толкова популярно, което е жалко. Според мен това е безотговорно отношение.

– Върви ли към своя край пандемията в САЩ?

– Намалява, но не съвсем. Непрекъснато се появяват нови варианти на вируси. Но някак си нещата станаха малко по-нормални, има вече повече коли по пътищата, по едно време всичко бе празно. Трябва да се нормализират нещата. Аз съм пенсионер, но хората трябва да работят, да имат работа. Доста е тъжно да видя колко магазини са затворени. Тук, във Вашингтон, кината са затворени, културният живот е доста замрял. Но предполагам, че от есента ще започне съживяването.

– Отминава ли предизборното противопоставяне, което раздели на две Америка?

– То е нормално в една демократична държава, но тази конфронтация, която съществува и в България, не е здравословна. Прекалените нападки срещу когото и да е никога не водят до добри резултати, защото трябва да има малко разум във всичко това.

Как ще коментирате настъплението на т.нар. либерализъм в САЩ – рушенето на паметници, пренаписването на класически произведения, като „Чичо Томовата колиба“ например?

– Смятам това за голямо кощунство. Това е история и не би трябвало да се постъпва така – хората от една крайност да отиват в друга. Не съм съгласна с това, но за жалост тези неща стават. Дано да им се сложи край, защото историята не бива да се пренаписва непрекъснато от този, който дойде на власт. Добре знаем как в България комунистическият режим пренаписваше българската история. Тези хора от миналото трябва да бъдат оставени да живеят в тяхното време и да не бъдат изваждани от контекста. Това не е добре.

– Следите ли политиката в България?

– Да, аз фактически всеки ден говоря с България. От партията непрекъснато ми се обаждат и следя какво става, макар отстрани и отдалече. То не е същото, но знам за кашата, която се забърка.

Румен Радев

– Каква е ролята на президента Радев и на служебното правителство?

– Ще ви кажа откровено – твърде негативна. Той опитва да върне комунистическия манталитет. Надявам се, че това няма да стане. България трябва да бъде в Европейския съюз и в НАТО, защото това осигурява спокойствие и сигурност в държавата. Знам, че не всички са на това мнение, но това е моето убеждение. Баща ми през целия си живот е работил за европейското единство и с право казваше, че Европа никога няма да може да бъде истински обединена, ако половината е свободна, а другата половина е под комунистическо господство. Да припомня, че при основаването на Съвета на Европа той е предложил да бъдат оставени празни места за делегати от Източна Европа, когато се освободи от съветското господство. И той се оказа прав, защото тези държави заеха своето място. Баща ми винаги е бил за консолидация и в България това трябва да се разбере много ясно – не конфронтация, а консолидация. За жалост още сме далече от това. А омразата и конфронтацията не водят до нищо конструктивно. Една от дефинициите на демокрацията е, че трябва да привличаш, а не да отблъскваш. Нашите политици не чуват това, конфронтацията между тях е голяма.

– България ли е най-корумпираната страна, та върху нас се стовариха санкциите по закона „Магнитски“?

Не е зле някой да наблюдава какво става и да повдига въпроса. Винаги съм казвала, че ако мислиш доброто някому, трябва да му показваш кривиците. Аз съм доволна от тези забележки, които ни бяха отправени, защото открай време у нас виновни има, наказани няма. Но корупцията е нещо лошо и трябва да бъде поне намалена, защото, ако нещо компрометира демокрацията, това е корупцията.

– Каква България очаквате да намерите, като се върнете у нас през есента?

– Като дойда, ще ви кажа, защото нещата се променят непрекъснато. Цените вървят нагоре, хората не искат да се ваксинират. Това е много назадничаво мислене, но да се надяваме, че разумът ще надделее.

– От 30 години сте в политиката, кое е най-успешното ни правителство?

– Управлението на Обединените демократични сили. Тогава имаше консолидация на всички демократични партии и се направи това, което трябваше, за да може България да стане пълноправен член на ЕС и НАТО и да заживее в едно по-нормално състояние. Само в спокойни времена може да се постигне истински напредък. За мен това, което правителството на Иван Костов и ОДС направи, е изключително важно – постави България на европейската карта и тръгна по правилния път на развитие. Радвам се, че бях част от политическия живот на това време, когато имаше повече принципи, повече правилни решения.

– Как оценявате управлението на Бойко Борисов?

– Мисля, че и той направи много. Само този, който нищо не прави, той не греши. С голяма доза предпазливост приемам обвиненията срещу него за корупция и какво ли не. Знам колко лесно се правят, имаше ги и срещу мен. Но не хванаха дикиш, защото не бяха доказани. Смятам, че Бойко Борисов направи много – магистралите, метрото, международните връзки, покачването на авторитета на България в ЕС и приятелското отношение към нас. Не мога да кажа нещо толкова критично.

– Какъв е вашият коментар за „Демократична България“, която подкрепя правителство на протеста?

– Твърде безпринципно поведение. Казвала съм го и преди това – в България понятието „дясна партия“ е разбирано неправилно. Повечето от хората в тези партии не са наясно какво значи да си десен или център. Ние винаги сме казвали, че сме център-дясно, защото това е определението, което ЕНП е дала за себе си. Вие знаете, че ние винаги сме били организацията на разумния избор и в Народен съюз правихме компромиси със Стефан Савов, Бог да го прости. В името на демокрацията. Даже много компромиси, но те бяха разумни. Днес като че ли това не се разбира от българските политици, думата „компромис“ като че ли им е непозната. Всеки се мисли за най-голям, а резултатите от изборите показаха кой колко е голям или малък. Изненадите на последния вот не говорят за зряло мислене сред българските избиратели.

– Заговори се за рестарт не на държавността, както иска ДПС, а на самата демокрация.

– Така е. Тези уволнения напомнят много за времето на комунизма, когато се махаха всичките кадърни хора. Но не е будала този, който яде баницата, а този, който му я дава. Всичко е в ръцете на българския народ. Той трябва да застане на позиция и да каже „не“ на подобна реставрация.

Вашите обединени земеделци с кого ще бъдат на изборите?

– Все още подкрепяме ГЕРБ, въпреки че те с нищо не са показали някакво признание за нашата подкрепа. Тези приказки, които се говорят за следизборни коалиции, са малко смешни за мен, те са след дъжд качулка. Трябва да се направи един солиден блок преди изборите, за да имат демократичните сили шанс за успех и съставяне на правителство, да имат мнозинство.

– Десните демократични сили обаче са много разединени…

– Така е и толкова по-зле, защото пак ще се върнем назад и от това няма никаква полза. Знаете ли, демокрацията е уязвима. При нея има свобода и хората злоупотребяват с нея. Президентът Рейгън казваше, че всяко поколение трябва да си извоюва демокрацията, тя трябва да се защитава постоянно, защото винаги попълзновенията срещу нея са много.

– Кога ще ви видим в България?

– Да се надяваме, че нещата ще бъдат благоприятни, за да мога да си дойда. Живот и здраве, имам вече билет, дано няма нови карантини, които да попречат. Но аз желая на българския народ да бъде по-разумен и да направи своя разумен избор на 11 юли.

– „Разумен избор“ беше слоганът на вашата коалиция Народен съюз с Демократическата партия на Стефан Савов през 1994 г., доколкото си спомням?

– Аз много често си мисля за него и съм щастлива, че сме били коалиционни партньори. Той беше много принципен човек. Не обичаше много земеделците, но се разбирахме прекрасно, беше много разумен. Истински политик, който умееше да говори с всички и слагаше всички на мястото им.

Иван Костов

– В България се спекулира, че Иван Костов може да бъде премиер след изборите с мандата на ИТН. Познавате го добре, възможно ли е това?

– Иван Костов беше един добър премиер, не знам какви са неговите намерения, но това ми се струва малко възможно. Но знае ли се, стават много смешни неща на този свят.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html