понеделник, 29 април 2024 г.

Учени чакат да се появят 22 нови варианта на коронавируса!

Американски учени от Института по геномика и еволюционна медицина към университета Темпъл създадоха прогнозен модел, който дава възможност да се предскажат бъдещи мутации на коронавируса въз основа на математически изчисления.

Според тяхната прогноза през следващите четири месеца ще се появят 22 нови мутации на коронавируса SARS-Cov-2. В същото време експертите вземат предвид онези промени в коронавируса, които ще бъдат масово разпространени по целия свят и ще действат в различни фази на пандемията.

Изяснява се, че моделът може да предскаже с до 1% точност появата им, пет месеца преди момента, в който ще се разпространят в глобален мащаб. Изпробвайки модела, учените успяха да „предскажат“ не само онези щамове, които вече са се разпространили по света, но и да предскажат мутациите L452R, P618R, E484Q, които доведоха до появата на индийския щам Делта няколко месеца преди да се разпространи той.

По-рано британски учени изброиха по-широк набор от признаци, които могат да помогнат да се идентифицират в ранен стадий повече случаи на коронавирус, протичащи с леки симптоми. Авторите на изследването установяват, че най-честите симптоми, като кашлица, треска, загуба на миризма или вкус, се откриват само у 69% от симптоматичните случаи, а комбинацията с голямо покритие – умора, загуба на мирис или вкус, кашлица, диария, главоболие, болки в гърлото – вече в 96 процента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html