понеделник, 29 април 2024 г.

Нови вкусове помагат да се храним здравословно

Производителите на зеленчуци у нас имат все повече стимули да се заемат с отглеждане на специални сортове домати и да въвеждат нови технологии, осигуряващи по-добър добив и по-качествена продукция. Водеща причина е търсенето на пазара – все повече потребители искат да опитат нови и различни вкусове, хората следват тенденциите в кулинарията, пътуват повече и се срещат с различни видове продукти, които са популярни по света.

Търсенето на по-различни от познатите зеленчуци е световна тенденция, обусловена от няколко основни фактора. Размерът на домакинствата в развитите държави се свива все повече. На  преден план излиза предпочитанието към удобни решения и готови за употреба продукти (т.нар. „convenience food”) – храна, оптимизирана да се консумира директно или с минимална предварителна подготовка. Тази храна лесно се транспортира и е с дълъг срок на годност. От друга страна, хората все повече държат да се хранят здравословно, а глобализацията направи потребителите по-любопитни за нови вкусове и нетрадиционни разновидности на обичайните зеленчуци.

Търсенето на по-здравословни решения е тренд в много сфери на живота, като в храненето то е може би най-силно изразено. Потребителите предпочитат продукти, които им влияят добре и подобряват качеството на живота им. Наднорменото тегло и затлъстяването са глобален проблем и хората все повече го осъзнават и се борят с това. По данни на Световната здравна организация от юни 2021 г., броят на хората със затлъстяване по света се е утроил от 1975 г. насам. През 2016 г., 39% от световното население над 18 г. е било с наднормено тегло, а 13% – със затлъстяване. През 2020 г., 39 милиона деца до 5-годишна възраст са били с наднормено тегло или затлъстяване. Хората вече съзнателно се борят да нормализират теглото си и съзнателно търсят по-здравословна храна, тренират по-активно, хранят се по-разумно и пушат много по-малко в сравнение с предните поколения.

Нараства тенденцията на предпочитание към местно производство и био храни, отгледани локално. Критериите към вкусовите качества на храната също стават по-високи. В частност при доматите, на рафтовете в супермаркетите в последните години се появиха множество нови форми, цветове и размери. Съществено нарасна търсенето и предлагането на мини домати с различен от обичайния червен цвят. Добрата новина за потребителите и у нас е, че вече могат да изберат и локално произведени нетрадиционни сортове.

От гледна точна на производителите, ако отговорят на тези тенденции, те получават  конкурентно предимство на пазара. Фактът, че предлагането на този тип продукти е основно чрез внос, им дава шанс да се отличат с по-свежа локална продукция от специалните сортове домати. Така те достигат и развиват нови сегменти, извън традиционните домати, краставици и пипер, които често не са печеливши поради изобилно местно предлагане и наличие на нискокачествен, но по-евтин внос.

У нас вече успешно се отглеждат т.нар. специални сортове домати, сред които са чери доматите (разнообразни мини домати), както и все още малко познатият на българския потребител домат Кумато. Сред най-популярните чери домати, отглеждани в България, са дребните доматчета от вида baby plum, чиято форма наподобява слива. Така родните производители се стремят да отговорят на търсенето, тъй като чери доматите стават все по-предпочитани за здравословно похапване между храненията (снекинг) или за приготвяне на по-модерни рецепти.

Производството на нетрадиционни сортове зеленчуци е свързано и с използването на модерни технологии и иновативни технологии в отглеждането им. Добър пример е изграждането на т.нар. хидропонни оранжерии, които имат редица предимства. Те осигуряват по-ефективно снабдяване на растенията с хранителни вещества и позволяват отглеждане на качествени зеленчуци дори на места, където почвата не предлага нужните условия. Зеленчуковите култури се отглеждат не върху обикновена почва, а върху каменна вата, като по този начин растенията по-добре усвояват хранителните вещества и микроелементи. Освен това, иновативната технология гарантира по-висок добив (от 3 до 10 пъти повече на същата площ) и по-добро качество на продукцията, благодарение на възможността за непрекъснат контрол на осветлението и температурата.

Хидропонните оранжерии са по-природосъобразни, а продукцията от тях обикновено е по-чиста. Те са по-щадящи за природата, тъй като водата се използва с до 90% по-ефективно. Системата в този тип оранжерии е затворена и водата, която не се оползотворява от растенията, се рециклира. Освен това, зеленчуците са по-чисти, защото в добре контролираната среда се елиминира нуждата от използване на  пестициди, хербициди и изобщо на химически вещества за ограничаване развитието на плевели и заболявания. Намаляването на времето между бране и консумация пък от своя страна повишава хранителната стойност на крайния продукт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html