сряда, 1 май 2024 г.

Ето как КЕВР ни прецаква с цената на парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране играе буквално си играе с прогнозни цени на топлинната енергия и се подсигурява за година напред в предвижданията си, за да фиксира цена, която тази зима ще затрудни доста българи предвид ниските доходи на домакинствата. това обясни в интервю за Нова телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

Диана Ковачева, омбудсман, кадър Нова телевизия

Тя уточни, че цената на природния газ се променя ежемесечно. Цената на топлинната енергия обаче се променя само веднъж годишно. „Миналият отоплителен сезон показа, че прогнозите не са верни. Цените са завишени. Установено е, че са надплатени над 28 милиона“, подчерта Ковачева.

Тя е отправила питане към КЕВР как ще компенсират парите. „КЕВР няма как да направи реална прогноза, защото цената се променя непрекъснато. Аз настоявам да се промени наредбата, за да може всеки месец да казва дали се увеличава или намалява топлинната енергия, т.е. тя да върви близо до цената на природния газ и въглеродните емисии. Прогнозната цена няма как да е реалистична“, категорична е Диана Ковачева.

Омбудсманът уточни, че е поискала да се направи проверка на абонатните станции. „Агенцията е направила проверка на 130 абонатни станции, през които достъпва топлинната енергия до сградата. От тях при 90 от уредите е установен изтекъл срок на валидност. Това създава съмнение как измерват тези уреди“, каза Ковачева.

Според нея КЕВР трябва да смени подхода при определяне на цената на топлинната енергия. По думите ѝ самите дружества имат нереалистична оценка за поисканото увеличение. „Поискаха 70% увеличение и получиха 20%. Как КЕВР реши, че точно такова трябва да бъде увеличението? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и това буди недоверие у хората“, заподозря Ковачева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html