понеделник, 29 април 2024 г.

Потвърдено: Илко Стоянов от ИТН спечели вота в Благоевград

Илко Стоянов от ПП „Има такъв народ“ печели частичните местни избори за кмет на Благоевград на втори тур, съобщи БТА, като цитира заместник-председателя на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски. Данните са при 100% приети протоколи на секционните избирателни комисии, посочи Симонски.

Илка Стоянов, сн. БТА

За Илко Стоянов са гласували 55,80 процента или 10 406 избиратели, отишли до изборите урни. Втори остава досегашният кмет на общината Румен Томов с 40,93 процента, а гласа си за него са дали 7632 избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали „Не подкрепям никого“.

„Хората в Благоевград искат промяна за своето бъдеще“, каза пред БНТ новият кмет на Благоевград.

„Ще започна да работя, много работа има. Кметът е работник като всеки един останал човек. Ще наблегна на всички приоритети. Имам амбицията този град да го оттласна. Ще заложа на почтеността, диалога и ще работя с хората. Аз съм от тези, които не обичат да мрънкат, а обичат да работят“, допълни той.

„Не знам дали активността е била ниска, предстои да видим“, коментира победителят.

Илко Стоянов бе издигнат за кандидат за кмет на частичните избори в Благоевград от партия „Има такъв народ“. По време на кампанията подкрепа за него заявиха и от „Изправи се! Мутри вън!“. Също както на местните избори през 2019 година, на частичния вот досегашният градоначалник Румен Томов се яви като независим кандидат, но с подкрепата на БСП.

Илко Стоянов беше категоричен, че ще предпочете да бъде кмет на община Благоевград вместо депутат. „Още на 12 юли ще подам заявление да не бъда избиран за народен представител. Няма да ставам народен представител, вече съм избран за кмет“, каза той пред бТВ.

Частичните избори в Благоевград преминаха с ниска активност от страна на избирателите. Гласувалите на втори тур за кмет на общината са близо 28,50 процента от избирателите. За сравнение, на балотажа на местните избори през 2019 година избирателната активност е била 51,27 процента.

До частичните избори в Благоевград се стигна, след като ВАС прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград, тъй като в едномесечен срок от встъпването му в длъжност не е заличил своя фирма от Търговския регистър, с което е нарушил разпоредба на Закона за местно самоуправление и местна администрация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html