Начало ВИДЕО Баскетболистите на Словения за първи път ще играят на олимпиада

Баскетболистите на Словения за първи път ще играят на олимпиада

Мъжкият национален отбор на Словения се класира за олимпийските игри за първи път в историята си. На финала на квалификационния турнир в Каунас тимът надви Литва с 96:85 и смълча хилядите привърженици на домакините, изпълнили „Жалгирио Арена“.
Двата тима изиграха изключително зрелищен двубой, а след с многократни размени на водачеството през първото полувреме, на почивката резултатът отново бе равен – 52:52. Ключова се оказа силната трета част, която гостите натрупаха двуцифрен аванс и не изпуснаха водачеството си до последно.
Звездата на отбора от НБА Далас – Лука Дончич, отново бе в основата на успеха, като завърши срещата с 31 точки, 11 борби и 13 асистенции, а след края й бе обявен и за MVP на турнира. Влатко Чанчар добави 18 точки. За Литва, който бе неизменен участник в олимпийските игри от 1992 г. насам, по 14 точки отбелязаха Арнас Буткевичус, Мантас Калниетис и Йонас Валанчунас.

Италия също ще играе в Токио, класирайки се за най-висшия форум за първи път от 2004 г. насам. Баскетболистите на Ромео Сакети биха Сърбия със 102:95 на финала на олимпийската квалификация в Белград. В „Щарк Арена“ италианците наложиха волята си във втората четвърт и до края не позволиха да се получи обрат.

https://www.youtube.com/watch?v=VOHMCpO4L3I