сряда, 1 май 2024 г.

Баскетболистите на Словения за първи път ще играят на олимпиада

Мъжкият национален отбор на Словения се класира за олимпийските игри за първи път в историята си. На финала на квалификационния турнир в Каунас тимът надви Литва с 96:85 и смълча хилядите привърженици на домакините, изпълнили „Жалгирио Арена“.
Двата тима изиграха изключително зрелищен двубой, а след с многократни размени на водачеството през първото полувреме, на почивката резултатът отново бе равен – 52:52. Ключова се оказа силната трета част, която гостите натрупаха двуцифрен аванс и не изпуснаха водачеството си до последно.
Звездата на отбора от НБА Далас – Лука Дончич, отново бе в основата на успеха, като завърши срещата с 31 точки, 11 борби и 13 асистенции, а след края й бе обявен и за MVP на турнира. Влатко Чанчар добави 18 точки. За Литва, който бе неизменен участник в олимпийските игри от 1992 г. насам, по 14 точки отбелязаха Арнас Буткевичус, Мантас Калниетис и Йонас Валанчунас.

Италия също ще играе в Токио, класирайки се за най-висшия форум за първи път от 2004 г. насам. Баскетболистите на Ромео Сакети биха Сърбия със 102:95 на финала на олимпийската квалификация в Белград. В „Щарк Арена“ италианците наложиха волята си във втората четвърт и до края не позволиха да се получи обрат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html