Начало НА ФОКУС Според нова теория всяка черна дупка съдържа друга Вселена

Според нова теория всяка черна дупка съдържа друга Вселена

 

 

Подобно на част от космическата „руска матрьошка“ нашата Вселена може да е във вътрешността на черна дупка, която сама по себе си е част от по-голяма вселена. На свой ред всички черни дупки, открити досега в нашата Вселена – от микроскопичната до свръхгигантската – може да са крайни врати към алтернативни реалности.

Според умопомрачителна нова теория черната дупка всъщност е тунел между вселените – вид червеева дупка. „Черната дупка не се свива в една точка, както беше предсказано, а по-скоро изхвърля „бяла дупка“ от другия край на черната дупка, гласи тази теория.

В статия, публикувана в списание Physics Letters B, физикът от университета в Индиана Никодем Поплавски представя нови математически модели на спираловидното движение на материята, попадаща в черна дупка. Неговите уравнения предполагат, че подобни червееви дупки са жизнеспособни алтернативи на „пространствено-времевия континуум“, които Алберт Айнщайн е предвиждал да бъдат в центровете на черните дупки.

Според уравненията на Айнщайн от Общата теория на относителността, сингулярностите се създават, когато материята в даден регион стане твърде плътна, както би се случило в ултра-плътното сърце на черна дупка.

Теорията на Айнщайн предполага, че сингулярностите не заемат място, те са безкрайно плътни и са безкрайно горещи – концепция, подкрепена от множество косвени доказателства, но все още толкова необичайна, че много учени трудно я приемат.

Според новите уравнения материята, която черните дупки поглъщат и привидно разрушават, всъщност се изхвърля и се превръща в градивни елементи за галактики, звезди и планети в друга реалност. Нещо като инкубатор на нови светове.

Звучи невероятно, но всички големи открития в човешката история са се възприемали в началото така. А после свикваме.