Начало АКЦЕНТИ Ето на кои плажове по морето чадърите са без пари това лято

Ето на кои плажове по морето чадърите са без пари това лято

Експерти от Министерството на туризма са проверили 125 охраняеми и 6 неохраняеми морски плажове, информират от ведомството.

На седем плажа, възложени на концесия, чадърите и шезлонгите ще са безплатни за летен сезон 2021 г. от общо 87 действащи концесионни договора. Плажовете с безплатни плажни принадлежности са: “Ривиера”, “Буните 2″, „Обзор Мотела“, „Бургас – север“, „Бургас – централен“, „Приморско – централен“, “Къмпинг „Нестинарка“.

На 4 морски плажа, отдадени под наем, чадърите и шезлонгите също ще са безплатни за летен сезон 2021 г., а именно: Шкорпиловци – юг, „Ахелой“, „Атанасовска коса“, ч. 1, Царево Централен

На други 50 плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 до 5 лева с ДДС. Концесионерите на 48 места са намалили цените за чадър и шезлонг с 50 и повече процента.

На 23 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 до 5 лева с ДДС. На 22 морски плажа наемателите са заявили намаляване на цените на чадър и шезлонг с 50 и повече процента.

В периода на проверките е установено, че има морски плажове, които са намалили цените на плажните принадлежности спрямо максималните, определени в съответния договор за наем или концесия, с цел да облекчат българските и чуждестранните туристи.

На 4 морски плажа е установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо. Те са: „Рибарски“, „Батовски“, „Созопол – запад част 2“ и „Минерален басейн – юг“.

Към настоящия момент са изготвени 19 споразумения с наематели и 48 споразумения с концесионери или общо 67 споразумения.

На някои от морските плажове се предлагат зони с безплатни плажни принадлежности, но те не влизат в статистиката.