сряда, 1 май 2024 г.

Мария Бакалова поканена в американската Академия на Оскарите

Актрисата Мария Бакалова е получила покана да се присъедини към американската Академия за кинематографично изкуство и наука. Българката ще бъде част от новите 395 души от света на киното, които са поканени да се присъединят към Академията на Оскарите тази година. Ако приеме, Бакалова ще бъде част от хората, които гласуват и избират кои да са носителите на престижните статуетки.

Какво представлява членството в Академията? Членството  е разделено на 17 клона – актьори, режисьори, продуценти, дизайнери на костюми и т.н. – и кандидатите трябва да бъдат действащи или да имат „постигнати отличия” в индустрията. За да получат право на глас, кандидатите трябва да бъдат спонсорирани от двама членове на академията, които представляват техния клон.

Победителите и номинираните за „Оскар” автоматично получават правото на членство и не се нуждаят от спонсори. Заявленията се преразглеждат веднъж годишно от Управителния съвет на Академията, който има последната дума за това кой се присъединява към елитната група.

Членовете се ползват с правото си на глас за цял живот, но от 2016 г. „статутът“ е ограничен до 10 години и се подновява, за да бъдат изключени онези, които вече не са в бизнеса. Доживотното право на глас се получава след три 10-годишни мандата. Тези, които не са активни, не могат да гласуват. По принцип Академията не разкрива кой са хората с право на глас, въпреки че нищо не пречи на член да разкрие, че има такова.

След хаоса #OscarsSoWhite през 2015 и 2016 г. поради липсата на чернокожи кандидати, Академията се стреми да бъде по-толерантна, като обеща да удвои броя на жените и малцинствата. През юни 2018 г. Академията предприе необичайната стъпка да разкрие имената на всичките 928 души, поканени за членство. Ако всички се съгласят, 31% от членовете на Академията ще бъдат жени, а 16% ще са цветнокожи. Ако един филм получи повече от 50% от гласовете, той автоматично печели. В противен случай, счетоводната фирма „Pricewaterhouse Coopers“ използва система за гласуване, която гарантира, че филмът, който се радва на най-широк консенсус сред избирателите на академията, ще спечели най-престижното отличие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html