Начало КУЛТУРА Започва нова мащабна експедиця заради изчезващите останки от „Титаник“

Започва нова мащабна експедиця заради изчезващите останки от „Титаник“

„Титаник“ изчезва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Легендарният океански кораб, потънал след сблъсък с айсберг, бавно се разгражда – появяват се все повече пробойни в корпуса, „гарвановото гнездо“ вече не съществува, а парапетите на палубата всеки момент може да рухнат.

В надпревара с неизбежното, експедиция на компания за подводни операции тази седмица започва работа по годишното обследване и опис на разпадането на кораба. С помощта на богати туристи експертите се надяват да научат повече за плавателния съд, както и за подводната екосистема, която пораждат потъналите кораби.

„Океанът си взема своето и трябва да го документираме, преди да изчезне или да стане неразпознаваем“, каза Стоктън Ръш, президент на компания „ОушънГейт Експедишънс“, в петък от борда на кораб, отправил се към мястото на потъване на „Титаник“ в северната част на Атлантическия океан.

Океанският кораб от 109 години става жертва на дълбоководни течения и на бактерия, която се храни с десетки килограми желязо всекидневно. Има прогнози, че корабът може да изчезне в рамките на няколко десетилетия.

Откакто корабът е открит през 1985 г., тридесетметровата предна мачта е рухнала. „Гарвановото гнездо“, откъдето морякът, който бил на вахта, се провиква „Айсберг право по курса!“, вече е изчезнало. А ютът се е прегънал.

Експедиция през 2019 г. установи, че ваната от капитанската каюта също е изчезнала.

Компанията е оборудвала подводен апарат от въглеродни влакна и титан с камери с висока разделителна способност и сонари, каза Ръш. Документирането на разграждането ще помогне на учените да прогнозират съдбата и на други потънали в дълбоки води кораби, включително и на такива, потопени през световните войни.

Компанията ще документира и морския живот в района.