събота, 4 май 2024 г.

Епидемията от КОВИД-19 в Русия взе ужасяващ обрат, задължителна ваксинация

През август 2020 година Русия стана първата държава, регистрирала ваксина срещу COVID-19. Десет месеца по-късно страната е изправена пред нова вълна на заразата, докато Европа и САЩ започват да се възстановяват от пандемията.

21 258 нови случая на COVID-19 са регистрирани в Русия само за понеделник, 28 юни, показват данните на руския национален щаб за борба с пандемията.

За същото денонощие са починали 652 души с коронавирус. Това е пореден мрачен рекорд от началото на епидемията. Официалните данни показват, че броят на потвърдените нови случаи през последните две седмици е нараснал с 66% спрямо предишния 14-дневен период.

Очевидно заразата в Русия е във възход. До този момент президентът Владимир Путин казваше, че Русия е “надвила пандемията”, но в свое изказване преди дни самият той признава, че “ситуацията е взела лош обрат”.

Процесът на масова ваксинация в Русия започна през януари. До този момент само 12% от населението на страната са напълно ваксинирани. Толкова са и в България. За сравнение 150 милиона души са ваксинирани срещу COVID-19 в САЩ за същия период от време. Това се равнява на 46% от населението.

Четири ваксини срещу COVID-19 са регистрирани в Русия до този момент. Освен „Спутник V“, в Русия се разпространяват препаратите Спутник Light, EpiVacCorona и CoviVac.

Спутник Light се прилага в една доза и производителите не крият, че препаратът предоставя по-слаба защита от „Спутник V“. Производителите на EpiVacCorona съобщиха, че близо половината от доброволците, върху които ваксината е тествана, са загубили анителата си срещу вируса в период от девет месеца след имунизацията. Резултатите от изпитванията на CoviVac все още не са публикувани, въпреки че ваксината е достъпна в болничните заведения.

Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата обаче все още не са одобрили „Спутник V“ поради липса на достатъчно данни от изпитвания.

Близо 62% от руските граждани не смятат да се ваксинират, а 55% не се страхуват да прекарат вируса. Оказва се, че да създадеш ваксина е по-лесно, отколкото да убедиш гражданите да се имунизират.

Кремъл си е поставил цел да ваксинира 60% от населението срещу COVID-19 до есента. Този къс срок се дължи на наближаващите парламентарни избори в Русия, които са насрочени за септември, както и на нарастващото гражданско недоволство от подновяването на противоепидемичните мерки.

Москва реагира на скока в заболеваемостта, като издаде заповед, с която задължава всички граждани на възраст между 18 и 60 години да се ваксинират. От следващата седмица посетителите в ресторанти ще трябва да представят QR код, който удостоверява, че са ваксинирани, преболедували са вируса в последните шест месеца или имат негативен PCR тест, правен до три дни по-рано.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html