събота, 4 май 2024 г.

Евгений Бакърджиев бе личност със собствена светлина

Стефан ИВАНОВ
Починал е Евгений.
Толкова много битки заедно, толкова много емоции. За него мога да говоря много. Ще кажа обаче само няколко неща.
Най-важното е, че Евгений беше и си остана истински мъж. За разлика от много плужеци, които се въртяха около него.
С него не сме били на едно мнение доста пъти. Например аз бях против превръщането на СДС от коалиция в единна централизирана партия, а Евгений и Христо Бисеров се превърнаха в копия на тази идея и разчистиха терена на Иван Костов. Разбира се, след като му свършиха мръсната работа и дадоха партията в ръцете на „новата реколта седесари“, той ги разкара. За него хората никога не са значели нищо. Спомнете си само какво се случи на Александър Божков.
Евгений преживяваше предателствата. И до днес не могат да излязат от съзнанието ми редица публични личности, които се мазнеха отвратително около него, а след това станаха първи костовисти и го оплюха публично. Едни му бяха заместник-председатели в СДС-София, други той беше направил депутати и какви ли не. Ритаха го с обувките, които той им беше купил. Прие го с усмивка. Поне външно. Години по-късно аз изживях същото.
Евгений Бакърджиев, снимка Интернет
Остана един от много малкото политици, които предприеха конкретни действия срещу символите на комунистическата диктатура, която единствено България от бившите комунистически страни не осъди докрай и затова сме в това положение и днес – далеч след Румъния и Албания.
Евгений е голям човек. Само който знае истинската история на личния му живот, знае и доказателствата, но това е безспорен факт!
Евгений беше личност. Както повечето политици от първите десетина години на прехода. Личност със своя собствена светлина. Заради това го уважаваха и чуждите.
Преживявахме истински и с него, и с баща му – бай Стефан, Бог да го прости, не един подем и неуспех на любимия ни футболен „Левски“…
Както всеки земен човек, и Евгений сигурно има своите грехове. Създателят ще го съди и дано му прости за тях.
Но аз ще запазя от него добри спомени.
За последно го видях миналата година, когато дойде на представянето на романа ми „Песента на славея“ в Столична библиотека. След това се чухме по веднъж, за да си честитим лични празници. Толкова!
Някога ще се срещнем пак, макар и не тук.
Бог да те упокои сред праведните!

От ФБ профила на Стефан Иванов. Той  е бил председател на СДС-София, зам.-председател на СДС в периода 2005 – 2007 г., когато лидер на синята партия бе експрезидентът Петър Стоянов. В момента Иванов е лидер  на партия „Движение Демократично Действие” (Д3).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html