събота, 4 май 2024 г.

Нов конкурс за софтуер на тотото след санкциите „Магнитски“

Министерството на младежта и спорта (ММС) се готви за обявяване на поръчка за нов софтуер за Българския спортен тотализатор (БСТ), обяви служебният министър Андрей Кузманов. Той обясни, че досегашният договор с „Декарт“ е прекратен в началото на юни, тъй като фирмата е свързана с Васил Божков и е девета в списъка, касаещ санкциите по закона „Магнитски“.

На едночасова пресконференция Кузманов говори за продължаващите проверки в много държавни дружества, които са под шапката на ММС. По думите му се виждат нередности, а в следващите дни ще бъде изнесена конкретна информация.

„Нещата почват малко да придобиват криминален вид за някои области и дейности, които са се вършили в министерството на спорта“, каза министърът.

Кузманов каза, че от 2011 г. насам всички поръчки на тотото, касаещи софтуера, се печелят от „Декарт“ или от консорциуми, в които фирмата участва. Общата стойност на четири договора, подписани в рамките на десет години, надхвърля 20 млн. лева. Това ставаше във време, в което Божков дейно развиваше своите хазартни бизнеси, конкуриращи се с тотализатора. Впоследствие дори беше установено, че БСТ е бил поставен в затруднено положение заради останалите играчи на пазара.

„След като направихме тази проверка, ми направи впечатление поведението на Красен Кралев (предишният министър на спорта), който в офиса на ГЕРБ тропаше по масата по темата за парите по младежките програми. Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше с Васил Божков, но може би министерството на г-н Кралев не се е борило. Вие си направете сметка кой кой е в този цирк“, каза Кузманов.

Той заговори за проверки в тотото, като припомни, че одитът на Сметната палата вече разкри тежкото състояние на дружеството преди промените в закона за хазарта. След тях тотото стана единствен играч на пазара на моментни лотарийни игри. Кузманов посочи, че резултатите от проверката са изпратени към компетентните органи за доразследване.

„Правят впечатление завишените разходи за т.нар. външни услуги, които съставляват немалък дял от общите разходи на държавното предприятие. Например за комисионни договори, за изработване на продукти, включително на рекламни материали, за правни и други услуги, при положение че БСТ разполага с достатъчно персонал, квалифициран в областите, в които са търсени външни услуги“, каза министърът.

Преди време Сметната палата установи, че тотализаторът е бил в изключително тежко състояние с постоянна загуба.

Сега Кузманов посочи, че „тотото няма да спира, печалбите ще се изплащат“ и дружеството продължава дейността си, както и че в него работят качествени служители. Въпреки това той остави отворена вратата за промени в ръководствата на държавни дружества, които контролира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html