Начало АКЦЕНТИ Искат газ на ваксинирането, за да бъде спасен летният туризъм

Искат газ на ваксинирането, за да бъде спасен летният туризъм

Полина Карастоянова, Национален борд по туризъм, кадър Нова телевизия

Ваксинирането е ключът към възстановяването на туризма не само в България, а и в световен план. Туризмът се явява като механизъм за две много важни цели – здравната превенция и насърчаването на икономическото потребление. Това обясни в интервю за Нова телевизия Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Министерството на здравеопазването да разреши на чужди граждани да идват в България за безплатна ваксинация. Това предлагат от Националния борд по туризъм във връзка с изтичащия срок на годност на определени партиди ваксини срещу COVID-19, стана ясно още от думите на Карастоянова.

Междувременно в последната седмица у нас нашумя нов сценарий. Оказа се, че около 2000 български туристи може да останат без почивка в Гърция, тъй като най-големият гръцки туроператор „Музенидис Травел“ няма да прави резервации до 31 юли.

„След COVID-19 процесът на възстановяване на индустрията ще бъде труден. По данни на Световната организация по туризъм, секторът ще се възстанови напълно едва в краят на 2024г. Можем да призовем нашите приятели да бъдат особено внимателни и да застраховат пътуванията си”, каза Полина Карастоянова.

Тя добавя, че проверката на избрания от нас туроператор е трудна. „Тук важно е качеството на услугата и репутацията. Когато те са високи се запазва лоялна група на партньори и клиенти”, обясни Карастоянова.