Начало НА ФОКУС Канада привика папата, иска извинение за престъпления

Канада привика папата, иска извинение за престъпления

Канадският премиер Джъстин Трюдо, сн. АП

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо призова папа Франциск да отиде в Канада, за да се извини за управляваните от Католическата църква интернати, където бяха открити стотици безименни детски гробове, съобщи Асошиейтед прес.

Трюдо каза, че канадците са „ужасени и засрамени” от дългогодишната политика на своето правителство да принуждава децата от коренните народи да посещават подобни училища.

Останките на над 600 деца бяха открити тази седмица в Училището-интернат за индиански деца в Мариевал в провинция Саскачеван, което е работило от 1899 до 1997 г. През миналия месец бяха намерени останките на 215 деца в подобно училище в провинция Британска Колумбия.

От 19-и век до 70-те години на 20-и век над 150 000 деца от коренните народи са били принудени да посещават финансирани от държавата християнски училища, управлявани предимно от Католическата църква, с цел да бъдат асимилирани в канадското общество.

Лидери на коренните народи призоваха папата да се извини. Искането им беше подкрепено в петък и от Трюдо, който заяви, че папа Франциск трябва да посети Канада, за да го направи.

„Говорих лично пряко с Негово светейшество папа Франциск, за да му внуша колко е важно не просто да поднесе извинение, но и да се извини на коренните канадци на канадска земя”, обясни Трюдо.

След разкритията в Британска Колумбия папа Франциск изрази болката си и призова религиозните и политическите власти да хвърлят светлина върху „този печален случай”. Франциск обаче не поднесе формално извинение.