събота, 4 май 2024 г.

Любители на битпазари с късмет

Има едни късметлии, които за стотинки купуват вещи по битпазарите, които в действителност струват много пъти повече. Някои наистина имат късмет, но други умеят да преценяват какво се крие зад неугледната на пръв поглед „външност“.

Но не само цената, а магията с история, която предметът разказва. Но в него остава и много тайна, неразказана история, която разпалва въображението.

Скъпоценни или редки неща лежат заровени сред планините от боклуци.

От Bright Side показват някои от тези находки, купени от любители на гаражни разпродажби и магазини за втора употреба или евтини антиквариати.

 

Намерих този Гибсън от 1937 г. при разпродажбата на една стара къща. Китарата е пътувала много из Европа. На китарата са изписани всички места и дати.

 

Шах за 10 долара в магазин за всякакви джунджурии. Бях толкова развълнуван да видя, че всички фигури са на мястото си. Това са точни копия на „фигурите на Луис“! Един от най-старите съществуващи шахове, изложен в Британския музей.

 

Това е златна гривна с диаманти и сапфири, тежи 19.4 г от магазин за стари вещи. Платих 10 долара.

 

Ще бъдете шокирани, когато разберете колко платих за тази торба със старинни табакери. Всички те са изработени от никел сребро. Платих 4 долара! Все още се чувствам странно. Те просто бяха събрани в торба до бляскавите и страшни глави на кукли.

 

Намерих тази рокля на разпродажбата. Тя се е предавала от поколение на поколение. Ушита е за прабабата, която се омъжва на 13 май 1880 г. В отлично състояние, без недостатъци. Изработена от копринена тафта и брокат. Само 48 долара. Смятахме, че нещо няма да е наред поради ниската цена, но е почти в перфектно състояние.

 

Персоналът беше много тъжен, когато я купих за 20 долара. Нямах много информация, но намерих подобна масичка в сайтове с такива предмети, където е описана като ръчно резбовано индийско тиково дърво от началото на ХХ век, цената е от 325 до 500 долара.

 

Това са лампи Art Deco Wave от 60-те и 70-те години, керамика. Взех я за смешни пари. Сега струват много. Виждал съм някои да струват от 300 до 3000 долара.

 

Намерих тази книга „Inceptions“ на Евклид при продажбата на стара къща за 20 долара. Отпечатана е през 1756 година. Много рядка находка.

 

Намерих този пръстен на битпазар. Пишеше, че е 18 карата. Купих го за 0,5 долара. Проверих, пръстенът е от бяло злато с 10 малки диаманта. Специалистът не повярва, когато казах, че съм го купил за 50 цента от битпазар.

 

Намерих това нещо в кофа за боклук. След почистване върху него бяха открити отличителните белези. Оказа се, че  е направено от висококачествено сребро преди 1734 г. в град Аугсбург.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html