събота, 4 май 2024 г.

Съдиите поискаха оставката на всички членове на Висшия съдебен съвет

Всички членове на Висшия съдебен съвет да последват примера на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и да подадат оставки, за да поемат отговорност за провала на реформите и за неразрешените проблеми на съдиите. За това ги призова Съюзът на съдиите в обръщение.

В него от съсловната организация припомнят какво се случи с двата най-големи проекта на този ВСС – Единната информационна система на съдилищата и реформата на съдебната карта по т. нар. „Модел 4“, довела до оставките на Шекерджиев и Димитрова. Като в хронологията на събитията се подчертава, че и ЕИСС, и Модел 4 са създадени, без да се чуе думата на съдиите, а техните възражения, дадени постфактум, не са вземани предвид.

„Недопустимо е освен неравномерно натоварен и обременен от лошите управленски решения на ВСС съдията да бъде и изолиран напълно от дебатите за промени в съдебната власт. Нетърпимо е, че освен съдийската общност изолирано остана и адвокатското съсловие, и цялото общество, тъй като липсва откритост и прозрачност при провеждане на реформите“, посочват от ССБ.

И настояват членовете на ВСС да поемат отговорност за „провала на структурните реформи“ и да не губят повече обществено време.

„Изразяваме убеждението си, че настоящият състав на ВСС е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт. Затрупването на същинските органи на съдебна власт – съдиите, с нерешените проблеми на администриране, които ВСС не е в състояние да разпознае, оцени и разреши адекватно, допълнително затруднява работата на всеки отделен съдия, а от там – влошава състоянието на правосъдието в страната“, пише съсловната организация.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html