събота, 4 май 2024 г.

Тунис – пачуърк от море, планини и пустиня

Страната очарова със средиземноморското си великолепие, епични римски руини и берберска култура край приказната Сахара

Мария ПЕТКОВА

Тунис притежава магичната сила да връща към живота. Усетих това, когато попаднах сред средиземноморското великолепие на страната малко преди рождения си ден в края на май, затрупана от проблеми, уморена и напрегната. След седмица в курортите

Хамамет и Сус, където тялото ми се изпълваше със светлина пред яркия широк хоризонт в безкрая на тюркоазеното море, а таласотерапевтичните процедури и експлозията от цветове, аромати и вкусове зареждаха всяка клетка с енергия, се почувствах преродена. Вкусът към живота се възвръщаше, докато пиех „берберско уиски“ (зелен чай с мента и пресни бадеми) в артистичното синьо-бяло градче Сиди Бу Саид, дегустирах ароматни вина в столицата на виното Громбалия, възхищавах се на римското наследство в Картаген и втория по големина амфитеатър след Колизеума – Ел Джем, посрещах изгрева край соленото езеро Шот Ел Джерид в Сахара, където бях на джип сафари, яздих камила и карах АТВ сред дюните, гостувах в скалното жилище на берберско семейтво в Матмата и галих фенек, известен като лисицата на Малкия принц, до мястото, където Джордж Лукас снима „Междузвездни войни“.

След това възраждащо преживяване недоумявам защо Тунис е все още толкова пренебрегван от българите в сравнение със съседните ни държави, при все че дотам с чартърен полет се стига само за два часа, а цените са съвсем достъпни – в момента това е една от най-бюджетните дестинации.

Цената на почивките със 7 нощувки на база олинклузив и чартърен полет, предлагани от най-добрата туристическа агенция с 20-годишен опит „Емералд травъл“, излиза между 240 и 700 евро в зависимост от звездите на хотела. Дори и по нашето

Из уличките на Сиди Бу Саид
Из уличките на Сиди Бу Саид

Черноморие трудно се намират по-добри цени. Изключително изгодни са и различните екскурзии, които фирмата предлага. Те съвсем не са за изпускане, защото освен с прекрасна пясъчна ивица от около 1300 км Тунис завладява с разнообразната си природа – мозайка от скалисти планини, полета с маслинови и портокалови горички и богата древна история с берберски, римски и арабски старини.

Край Средиземно море в един от прекрасните хотели в Хамамет – LTI Les Orangers Garden Villas and Bungalows в Хамамет

Освен това няма и никакви трудности, свързани с коронавируса. От 1 юни Тунис отмени изискването за представяне на отрицателен PCR за организирани туристи, които пътуват с чартъри. Достатъчно е да представите ваксинационен сертификат с QR код, ако сте ваксиниран, или документ, че сте преболедували КОВИД-19 поне 6 седмици преди датата на пътуването. Ако ви е нужен PCR тест, то разходите за него се поемат от „Емералд травъл“.

Времето за морска почивка в Тунис е от началото на май до края на октомври. Можете да избирате между прекрасните курорти на Средиземно море – Хамамет, Монастир, Сус, Порт Ел Кантауи и остров Джерба. Всички те предлагат чудесни плажове, яхтени пристанища, уютни ресторанти и кафенета, екзотични сукове и медини, исторически забележителности, атракциони за възрастни и деца, СПА и таласотерапевтични центрове, както и чудесни голф игрища. Хората с деца могат да си отдъхнат спокойно, тъй като аниматорите в хотелите забавляват малчуганите с различни игри. Те се грижат и родителите им да не скучаят, ако това изобщо е възможно при толкова много занимания. Сред тях са и кулинарни курсове, в които можете да научите как се приготвят някои традиционни ястия от великолепната тунизийска кухня, сред които определено е т.нар. „брик“. Това е пържено в зехтин тънко хрупкаво тесто с различни видове плънка, в която задължително има поширано яйце и зелени подправки. Често се добавят риба тон, каперси, различни зеленчуци. Сред местните специалитети е леко лютата салата мешуя, която напомня едросмляно кьопоолу, но е главно от печени на скара чушки и лук със зехтин и подправки. Популярни са и различните видове кускус с пиле, агне, риба и зеленчуци. Задължително е да се опита и типичната хариса – сос от люти чушки и зехтин, често с кориандър, кимион, чесън и лимон. Най-впечатляващи за мен са рибите и морските дарове, които тук са винаги прясно уловени и вкусно приготвени.

СПА и таласотерапевтичен център впрекрасния 5-звезден хотел в Ясмин Хамамет - Hasdrubal Thalassa & Spa
СПА и таласотерапевтичен център в прекрасния 5-звезден хотел в Ясмин Хамамет – Hasdrubal Thalassa & Spa

Освен блаженото излежаване на плажа и водните спортове в никакъв случай не бива да изпускате таласотерапията – след Франция Тунис е втора по популярност в света за лечение с морска вода.

Повечето хотели разполагат с луксозни центрове, които работят по възможно най-високи стандарти, с професионални терапевти и реномирани продукти. Лечебните свойства на морските вълни са оценили още римляните и жителите на Картаген. Сред малкото съхранени руини там са баните на Антонин. Водата за лечебните процедури се добива на 450 м навътре в Средиземно море, на дълбочина от около 6 м, тъй като там тя е най-богата на минерални соли и елементи, идентични с човешката плазма. Истинско удоволствие е да се потопиш във вана с бълбукаща вода и етерични масла, после да се оставиш в ръцете на масажистите. Не е за изпускане също хамамът и плуването в басейн с морска вода. Ако пък сте любители на голфа, Тунис предлага чудесни игрища с по 18 и 36 дупки, разположени сред палмови дървета близо до морето. Страната има и единственото голф игрище в Сахара – в оазиса Тозер, на границата с пустинята. Двудневната екскурзия дотам е истинско приключение. Ако не ви се пътува до Сахара, можете да изберете някоя от еднодневните разходки до Картаген, да дегустирате вино в Морнаг, да видите как се прави зехтин в Загуан, или да посетите столицата Тунис, където е музеят „Бардо“ с най-голямата колекция в света на римски и византийски мозайки.

В никакъв случай обаче не пропускайте да се потопите в приказната атмосфера на живописното градче Сиди Бу Саид, кацнало на върха на скалите над тюркоазен залив. Оградено от цъфнали кактуси и упойно ухаещо на жасмин, от години то е любимо на артисти и бохеми от цял свят.

Из Сиди Бу Саид
Всяко кътче в Сиди Бу Саид е кадър

Градчето под закрилата на ЮНЕСКО очарова със синьо-белите къщи с метални решетки на прозорците и цъфнали бугенвилии отпред, които се редят по калдъръмените улички, пълни с многобройни артистични магазинчета, галерии, кафенета. Архитектурният облик е оформен от андулските му жители, а през 1902 г. френският барон Рудолф де Ерланже убеждава кмета да „облече“ градчето в два цвята – бяло и синьо, и то става емблематично за Тунис. Носи името на Бу Саид Халаф ел Беджи, който според преданието разговарял директно с бога и лекувал различни заболявания с поглед. Да се лекува тук идва френският писател Андре Жид. Бохемският чар на Сиди Бу Саид вдъхновява философа Мишел Фуко, художника Паул Клее и други негови колеги модернисти. В прочутото местно Cafe des Nattes пък са се отбивали Клинт Истууд, Шон Конъри, Джони Холидей.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html