събота, 4 май 2024 г.

Сменят националния ваксинационен щаб с консултативен

Стойчо Кацаров, кадър бТВ

Съществуващият сега Национален ваксинационен щаб, който е изпълнил целите, заради които беше създаден, ще се трансформира в консултативен съвет по ваксинация към министъра на здравеопазването. Това обяви пред репортери служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

По думите му този консултативен съвет ще се занимава по принцип с ваксинациите. Целта е в него да се привлекат хора, които са общественици, представители на пациентски организации, журналисти и др., а не част от администрацията, като целта е да ангажираме по-широко обществеността и да стимулираме процеса на ваксинация, обясни министър Кацаров.

Опитваме се и да ползваме всички инструменти за информиране, да избягаме от предразсъдъците и отношенията, а днес предстои среща с представители на СЗО и УНИЦЕФ, които също ни помагат с модели, по които може да се направи здравно-информационна кампания за ваксиниране, допълни още той.

Предстои промяна в регламентирането на изискванията за влизане в страната, които ще бъдат изготвени по подобия на приетите от ЕК критерии за зелена, оранжева и червена зона, в зависимост от степента на разпространение на вируса, обясни още министър Кацаров. Критериите трябва да са обективни и видими за пристигащите в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html