събота, 4 май 2024 г.

Въпреки гнева срещу него, Пашинян печели изборите в Армения

 

Никол Пашинян, премиер на Армения

Формацията „Граждански договор“ на досегашния премиер на Армения Никол Пашинян печели предсрочните парламентарни избори в страната, предаде Франс прес, като се позова на пълните резултати от вота, публикувани от Централната избирателна комисия.

Партията на Пашинян получава 53,9% от гласовете. Доста по-назад остава предизборният блок Алианс Армения на бившия арменски президент Роберт Кочарян. Той има едва 21 процента.

В навечерието на изборите социологическите проучвания показваха, че борбата между двете формации ще е оспорвана, но това не се оказа вярно, отбелязва АФП.

„Вече знаем, че печелим победа на изборите и ще имаме убедително мнозинство в парламента“, заяви Пашинян в реч, излъчвана пряко на страницата му във Фейсбук.

Арменският народ даде на нашата партия „Граждански договор“ правомощия да управлява страната и на мен лично да я ръководя като премиер, каза той.

Пашинян призова привържениците си да се съберат в 20 часа тази вечер на площад „Република“ в центъра на столицата Ереван.

В изборите участваха 25 партии и блокове. Към момента на затваряне на избирателните секции избирателната активност беше 49,4 на сто. В гласуването участваха 1 281 174 избиратели.

Изборите бяха насрочени след протести срещу подписаното от премиера Никол Пашинян примирие с Азербайджан, сложило край на 6-седмичния въоръжен конфликт за анклава Нагорни Карабах, припомня Асошиейтед прес. Премиерът бе подложен на натиск да подаде оставка заради условията на споразумението за прекратяване на огъня, по силата на което Баку си върна контрола над територии, изгубени по време на войната в началото 90-те години на миналия век.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html