Начало БЪЛГАРИЯ Защо трябва да се плашим от индийския вариант на ковид

Защо трябва да се плашим от индийския вариант на ковид

Проф. Радостина Александрова, вирусолог, кадър бТВ

Индийският вариант на COVID-19, наричан още Делта по новата класификация на СЗО, е с около 60% по-заразен от британския вариант, познат като Алфа, съобщи в интервю за бТВ вирусологът проф. Радостина Александрова и допълни, че е Делта е два пъти по-заразен от оригиналния вариант, който беше изолиран в китайския град Ухан.

По думите ѝ е спорно дали заразата протича по-тежко при него, но според някои е експерти е възможно да има усложнения.

„Факт е, че в някои области на Великобритания започва да се качва броят на хоспитализираните. Над 90% от случаите на Острова се дължат на варианта Делта. По-добре се приспособява, благодарение на мутациите, които е придобил – основно в шипчето“, уточни експертът.

Вирусологът обясни, че високите температури не влияят върху разпространението, като даде пример с Индия, където драматично нараства броят на случаите. Тя допълни, че експертите предупреждават страните, в които Делта е локализиран, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика нова вълна.

„Особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок. Според експертите е напълно възможно ситуацията в България да се обърне и този вариант да обърне хода на пандемията. Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон“, допълни тя.

Проф. Александрова уточни, че секвенираното на генома на вирусите изисква време. По думите ѝ и в Индия, и във Великобритания е отнело между 4 и 6 седмици, за да може този вариант да измести останалите. Тя уточни, че Делта е навлязъл на Острова още през април, като е вероятно и в други страни да се стигне до подобна картина.

„Говори се, че има промени в клиниката при този вариант. Добре познатият ни симптом – загуба на вкус и обоняние – сега са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Засяга и съвсем млади хора между 12 и 20 г.“, допълни проф. Радостина Александрова.

Тя допълни, че според последните проучвания ваксината на „Пфайзер“ предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант.