събота, 4 май 2024 г.

Зоран Заев идва в София днес, но пробив няма да има

Заев идва в София, но не изключва пробив в спора едва през октомври

В Скопие всички очи ще са насочени към София днес – премиерът Зоран Заев пристигна с двама министри без очакване за пробив, но със слаба надежда за постигане на компромис седмица преди темата за присъединяването на Северна Македония да се обсъди в Европейския съюз. На срещите си с президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев македонският министър-председател се надява да обсъди предложение на Португалия за решаване на спора, отложил началото на преговорите за присъединяване към ЕС с месеци. Португалия е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на месеца, след това тази роля се поема от Словения. Миналия месец португалският външен министър бе в двете столици заедно с еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей и представи предложение за преодоляване на двустранния спор, което според македонски политици е удовлетворително, според много български съдържа големи отстъпки към македонската страна. „Официалната ни позиция е, че (португалското предложение – бел. ред.) е добра основа за постигане на решение, такава е и българската позиция,“ каза Заев пред македонски медии. „Трябва да използваме това. Ако се постигне решение – супер, ако не се постигне – сигурно ще е положително усилие за намиране на решение веднага щом се състави политическо правителство (в България – бел. ред.).“

Българското правителство не е изразявало готовност за промяна в позицията си – най-малкото защото е служебно. Външният министър Светлан Стоев цитира Рамковата декларация на предишния парламент с условия към Северна Македония като аргумент, че кабинет като неговия няма правомощия да не се съобразява с гласуван от българските депутати документ. В Скопие властите все повече възлагат надежди на бъдещото избрано правителство след вота на 11 юли; след срещата си с Радев в Брюксел в началото на седмицата Заев показа оптимизъм, но 48 часа преди визитата предупреди, че не иска да завишава очакванията на македонците.

Все пак премиерът не изключи възможността дата да се получи на 22 юни или на 24-25 юни, когато е Европейският съвет, но снощи посочи и 6 октомври – Европейският съвет в Любляна, посветен на Западните Балкани. Той също така се обърна към българите и заяви, че двата народа „наистина сме приятели и това трябва да се докаже на дело. Разбирам, че и братята понякога може да се карат. Но България трябва да даде поддръжка на Северна Македония, защото само така приятелството ни ще расте“.

В същото време рано сутринта бившият премиер Бойко Борисов се пусна на живо във фейсбук, за да излъчи срещата си със северномакедонския премиер. „Ще имате много срещи днес. Аз съм убеден, особено за Радев, че ще ви кажат, че без парламент, не може да се върши работа. Нищо няма да излезе от днешната ви среща. Знам какво ще ви кажат. Това каза Бойко Борисов на среща с премиера.

„Аз считам, че ако не намерим решение, като две държави, две нации, два народа, поколения българи и македонци ще се мразят. Ще направим така, че няма да ни трябват инфраструктурни проекти, защото никой няма да може да премине по тях. А те са толкова важни”, смята лидерът на ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html