Начало НА ФОКУС САЩ предупредиха за радиоактивна опасност от китайска АЕЦ

САЩ предупредиха за радиоактивна опасност от китайска АЕЦ

Предупреждения за „непосредствена радиологична опасност“ от китайска АЕЦ, съобщават световни медии.

Американското правителство е прекарало изминалата седмица в оценка на доклад за теч в китайска атомна електроцентрала, след като френска компания, която притежава и подпомага експлоатацията на централата, предупреди за „непосредствена радиологична заплаха“. Това разкриват американски служители и документи, до които  CNN получила достъп.

Предупреждението включва и обвинение, че китайският орган за безопасност повишава допустимите граници за радиация извън атомната електроцентрала „Тайшан“, за да не се налага да я спира, се казва в писмо от френската компания до Aмериканската енергийна служба. Въпреки тревожното известие от Framatome, администрацията на президента Байдън вярва, че съоръжението все още не е на „кризисно ниво“, каза един от източниците, предаде CNN.

Френският енергиен конгломерат EDF, част от чиято група е компания за ядрени технологии Framatome, съобщи днес, че е била информирана за натрупване на инертни газове в АЕЦ „Тайшан“  в провинция Гуангдонг (близо до Хонконг), предаде Ройтерс.

Френските енергетици са  поискали среща с китайския си партньор за преглед на данните от централата, но според тях натрупването на инертни газове било „познат феномен, проучен и предвиден в оперативните процедури на реактора“.

Китайската държавна компания, партньор в съвместното дружество, посочи, че дейностите в атомната централа отговарят на правилата за безопасност и няма опасност за заобикалящата среда.

Смесената компания оператор на централата съобщи на 14 юни, че решава „производствен проблем“, но в момента работи в границите на безопасността, след доклад за потенциален радиоактивен теч, предаде Асошиейтед прес.

Загрижеността обаче доведе до там, че Съветът за национална сигурност е провел няколко заседания миналата седмица, докато наблюдава ситуацията.

Администрацията на Байдън е обсъждала ситуацията с френското правителство и техните експерти от Министерството на енергетиката, съобщиха източници на CNN. САЩ също така са били в контакт с китайското правителство, според американски служители, въпреки че нивото на този контакт не е известно.