събота, 4 май 2024 г.

Кьовеши отказала да обсъжда правната система на България

Лаура Кьовеши и Янаки Стоилов

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши у нас е било изцяло работно. „Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места – 6 от 10, на българските европрокурори“, съобщи в интервю за Нова телевизия правосъдният министър Янаки Стоилов.

„Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които се отнасят до правната система на България. Например за специализираното правосъдие, което става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти“, каза още той, цитирайки отношението на Кьовеши към повдигнатите въпроси.

Стоилов все пак настоя, че констатация на Лаура Кьовеши било, че специализираното правосъдие е излишно и че дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

„Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по най-високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат“, посочи Стоилов.

„В началния етап на работата стана дума, че от България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура. Тепърва може би ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание“, каза Янаки Стоилов.

„Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи в България, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото е по-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре”, обяви още министърът.

На въпрос дали е противоконституционно у нас да се прави допълнителен списък, свързан с изготвения от САЩ за санкциите по закона „Магнитски”, той коментира: „Този въпрос има две страни – фактическа и юридическа. Фактическата опира до това кои са тези фирми и каква е тяхната дейност. Вторият въпрос е юридически – всякакви подобни мерки трябва да са съвместими с българския правен ред и тук трябва да се прилага законът срещу прането на пари и да се приспособява нашето законодателство, защото няма директно действие”.

Според Стоилов в случая има и още един голям проблем. „Наблюдаваме, че освен по национален и международен път се формира и нещо като глобално право, което излиза от тези рамки и не покрива всички стандарти, известни досега”, посочи служебният министър на правосъдието.

Запитан за информация относно клипа, за който се говореше, че показва сексуално насилие над бизнесмен в затвора, той коментира: „Изпратих сигнала до главния прокурор, въпреки че той вероятно е разполагал с него. Назначих и проверка в местата за лишаване за свобода. Оттам не излизат никакви допълнителни данни, но се установиха други подобни нарушения, така че по тях ще има съответстващи действия”.

„От тук нататък нашето внимание е съсредоточено върху това да се извърши проверка на по-големите обществени поръчки в затворите”, допълни Янаки Стоилов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html