четвъртък, 28 март 2024 г.

Българи рискуват депортиране от Великобритания

Българи са заплашени с депортиране от Великобритания, тъй като не са успели да получат разрешително за оставане в страната след Брекзит. Много са и тези, които нямат валидни български документи, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

В края на юни изтича срокът, даден на европейските граждани във Великобритания, да кандидатстват за статут на уседналост в страната. Тези, които не успеят да го направят, губят право на работа, образование, здравеопазване, социални грижи и от тях се очаква да напуснат Обединеното кралство. Ако не го сторят доброволно, ги заплашва депортиране.

В това положение са около 15 000 български граждани, чиито молби за статут са отхвърлени. Вероятно броят им ще стане още по-голям до юли, тъй като доста сънародници съобщават, че имат затруднения да представят изисквани от британските власти доказателства, включително валидни български паспорти. Посолството ни в Лондон е затрупано с молби за нови документи за самоличност. Пред него всеки ден има опашка и се чака с месеци за получаване на услуга.

Българският посланик в Лондон Марин Райков казва, че полагат усилия да помогнат на всички, но е трудно, тъй като 10 служители в консулската служба трябва да предоставят всякакви услуги на над 200 хиляди души.

На 19 и 20 юни консулската служба в Лондон ще изнесе работата си в Шотландия, където около 200 души вече са се записали за смяна на документи. Отсега е ясно, че и това няма да реши проблемите на увеличилата се сериозно през последните години българска общност на Острова. По данни на британските власти близо 260 000 сънародници вече са получили статут на уседналост във Великобритания, който се дава на европейци, трайно установили се в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html