понеделник, 29 април 2024 г.

Как ще връщат доверието в трансплантациите у нас?

сн. БГНЕС Архив

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обвини болница „Лозенец”, че е замесена в криминална схема за незаконни трансплантации на чужди граждани. Освен това избран пациент у нас е получил предимство пред други трима след нареждане „отгоре”.

„Това е едно огромно петно върху донорството и трансплантациите в България. При всички случаи ще се отрази негативно. Надявам се да не загубим напълно доверието на хората”, коментира пред Нова телевизия д-р Сибила Маринова – началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорството.

Според нея доверието в системата може да се върне с показване на това, че донорството спасява човешки животи. Трябвало да се каже и истината. „Кой трябва да бъде наказан, ще преценят компетентните органи”, каза д-р Маринова.

Като човек с дългогодишна практика в сферата на донорството, тя беше категорична, че никой не ѝ се е обаждал или предлагал да извърши действия в разрез с нормите. „До този момент не бях чувала, че се случват такива неща. От пет години обяснявам, че българският закон е така направен, че да няма злоупотреби”, допълни координаторът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html