Начало НА ФОКУС Радиовъглеродно датиране на кости пренаписва американската история

Радиовъглеродно датиране на кости пренаписва американската история

Хората са достигнали Америка преди около 30 000 години. Древните кости от мексикански скален заслон сочат към хора, пристигнали по-рано, отколкото често се предполага.

Те са обитавали това, което днес е Южно Мексико, което е станало изненадващо рано, между 33 448 и 28 279 години, казват изследователите.

Ако е така, първите американци са пристигнали повече от 10 000 години преди досегашните представи за заселване на континента. Други доказателства сочат, че хората в Централно Мексико са дошли преди около 33 000 години.

Последните доказателства идват от животински кости, които биологичният антрополог и археолог Андрю Самървил и двама техни мексикански колеги са открили съхранявани в лаборатория в град Мексико. Костите са били изкопани през 60-те години в скален заслон, наречен Coxcatlan Cave и са престояли там около 60 години.

Радиовъглеродните анализи на шест заешки кости от най-дълбоката утайка на това място дават неочаквано голям период за заселниците, съобщават изследователите.

По-високите седиментни слоеве дават по-ясни примери за каменни сечива и други остатъци от човешка дейност, датиращи преди близо 9900 години. Самървил от държавния университет на Айова в Еймс първоначално подозира, че заешките кости от най-дълбоката утайка са на възраст около 12 000 години. Но анализите разкриха, че те са много по-възрастни. Хората са живели в пещерата преди около 30 000 години.

Самървил намира други животински кости от древната утайка, които показват следи от касапница, прекъсвания, отстранен костен мозък и следи от готвене. Той също така иска да намери и проучи възможните каменни инструменти от същата утайка, които могат да се съхраняват в същата лаборатория.

Регионалните източници на храна и вода може да са намалели, когато последният ледников период достига своя връх между 26 000 и 19 000 години, което кара най-ранните заселници да напуснат.

 

Снимка: Пещерата в Мексико, където са живели хора преди около 30 000 години