събота, 4 май 2024 г.

Радиовъглеродно датиране на кости пренаписва американската история

Хората са достигнали Америка преди около 30 000 години. Древните кости от мексикански скален заслон сочат към хора, пристигнали по-рано, отколкото често се предполага.

Те са обитавали това, което днес е Южно Мексико, което е станало изненадващо рано, между 33 448 и 28 279 години, казват изследователите.

Ако е така, първите американци са пристигнали повече от 10 000 години преди досегашните представи за заселване на континента. Други доказателства сочат, че хората в Централно Мексико са дошли преди около 33 000 години.

Последните доказателства идват от животински кости, които биологичният антрополог и археолог Андрю Самървил и двама техни мексикански колеги са открили съхранявани в лаборатория в град Мексико. Костите са били изкопани през 60-те години в скален заслон, наречен Coxcatlan Cave и са престояли там около 60 години.

Радиовъглеродните анализи на шест заешки кости от най-дълбоката утайка на това място дават неочаквано голям период за заселниците, съобщават изследователите.

По-високите седиментни слоеве дават по-ясни примери за каменни сечива и други остатъци от човешка дейност, датиращи преди близо 9900 години. Самървил от държавния университет на Айова в Еймс първоначално подозира, че заешките кости от най-дълбоката утайка са на възраст около 12 000 години. Но анализите разкриха, че те са много по-възрастни. Хората са живели в пещерата преди около 30 000 години.

Самървил намира други животински кости от древната утайка, които показват следи от касапница, прекъсвания, отстранен костен мозък и следи от готвене. Той също така иска да намери и проучи възможните каменни инструменти от същата утайка, които могат да се съхраняват в същата лаборатория.

Регионалните източници на храна и вода може да са намалели, когато последният ледников период достига своя връх между 26 000 и 19 000 години, което кара най-ранните заселници да напуснат.

 

Снимка: Пещерата в Мексико, където са живели хора преди около 30 000 години

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html