събота, 4 май 2024 г.

„Алфа рисърч“: ГЕРБ-СДС – 20,3%, ИТН – 18,2%, БСП – 14,4%

 

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 20.3% , за „Има такъв народ“ – 18.2%, а за БСП – 14.4%. Това сочат резултати от изследване на електоралните нагласи преди старта на предизборната кампания, проведено от „Алфа рисърч“.

Изследването се публикува на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. То е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

„Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. „Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа. Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и „Воля“ събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левият съюз на Жан Виденов – 1.8%, „Българско лято“ на В. Божков – 1.1%.

Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4 април. Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват все още не са взели окончателно решение за кого.

 

Очакванията на мнозинството от българите са следващият парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството има противоречиво мнение  (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html