събота, 4 май 2024 г.

6 дебютантки са в Топ 8 на „Ролан Гарос“

Шест от жените, класирали се за 1/4-финалите на „Ролан Гарос“, за първи път достигат до тази фаза в турнирите от Големия шлем. Статистиката показва, че това никога не се е случвало в Оупън ерата и се смята за нов рекорд за брой дебютантки. До момента на Откритото първенство на Австралия през 1969 г. и в Париж през 1976 и 2001 г. е имало по пет тенисистки, дебютиращи сред осемте най-добри в Шлема.
Това са 17-годишната американка Коко Гоф, Паула Бадоса (Исп), Тамара Зиданшек (Слвн), Елена Рибакина (Каз), Барбора Крейчикова (Чех) и Мария Сакари (Гър). Най-възрастната от тях е 25-годишната Крейчикова, която миналия сезон стигна до осминафиналите на „Ролан Гарос“. С най-ниско място в ранглистата е Зиданшек, която беше №85 в света преди началото на турнира. Поне две от гореизброените за първи път ще стигнат до полуфинал в Големия шлем, защото двойките са Бадоса – Зиданшек и Гоф – Крейчикова.

Другите два четвъртфинала са: Рибакина – Анастасия Павлюченкова (Рус) и Ига Швьонтек (Полша) – Сакари, така че теоретично има вариант и четирите полуфиналистки да бъдат абсолютни дебютантки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html