събота, 4 май 2024 г.

Това е първата снимка „портрет“ на звезда и нейното планетно семейство

 

За първи път е направен „портрет“ на екзопланетно семейство около подобна на Слънцето звезда. Астрономите са използвали много големия телескоп в Чили, за да заснемат снимка на две гигантски планети, които обикалят около млада звезда с приблизително същата маса като слънцето, съобщават изследователи в The Astrophysical Journal Letters.

Звездата, наречена TYC 8998-760-1, е на около 300 светлинни години от нас в съзвездието Муха. Само на 17 милиона години семейството на планетите е бебе в сравнение с 4-милиардната слънчева система.

Въпреки че астрономите са открили хиляди екзопланети, повечето не се наблюдават директно. Вместо това те са забелязани като сенки, пресичащи се пред звездите си, или изведени като невидими сили, които дърпат звездите им.

Само няколко десетки планети са заснети около други звезди и само две от тези звезди имат повече от една планета. Нито една обаче от двете не е подобно на Слънцето, казва астрономът Александър Бон от университета в Лайден в Холандия.

И двете планети на тази звезда са твърде различни от всичко, наблюдавано в слънчевата система. Вътрешната планета, гигант с тегло 14 пъти по-голямо от масата на Юпитер, е 160 пъти по-далеч от своята звезда, отколкото Земята от Слънцето. Външната тежи шест пъти масата на Юпитер и обикаля на двойно по-голямо разстояние от брат си. За сравнение, космическият кораб „Вояджър 1“, който прелетя границата, маркираща магнитното влияние на Слънцето, и в междузвездното пространство през 2012 г., все още е по-близо до Слънцето, отколкото която и да е планета до своята звезда.

Това семейство екзопланети може да даде нова представа за това как могат да се образуват слънчеви системи. „Както и при много други открития на екзопланети, това откритие ни информира за други сценарии, за които не сме се сещали“, казва Бон.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html