събота, 4 май 2024 г.

Колеги настояват Кантарджиев да бъде върнат на работа

проф. тодор Кантарджиев, сн. БГНЕС Архив

Десетки бивши колеги на проф. Тодор Кантарджиев се събраха на протест пред Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и настояха той да бъде върнат на работа.

Вчера проф. Кантарджиев беше освободен от длъжността директор на центъра поради навършване на пенсионна възраст.

„За нас неговото пенсиониране беше твърде неочаквано и също така смятаме, че той не е обикновен чиновник и един изявен учен и ръководител не може с лека ръка да се отстранява, въпреки че има законово основание. Но искам да подчертая, че нашите искания съвсем не са насочени срещу него (министърът на здравеопазването – бел.ред.) или цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с желание и молба, ако може да бъде възстановен“, каза пред БНР Искра Райнoва – заместник-директор на НЦЗПБ.

Подписка за връщането на работа на проф. Тодор Кантарджиев е публикувана на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя е отворена за всеки, който иска да го подкрепи, казаха служители на Центъра, които я организират.

Освен онлайн, подписи ще се събират и на входа на НЦЗПБ, обяви юристът Таня Гюрова, която се включи в протеста тази сутрин. „Ще качим линка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, хората, които искат да го подкрепят, могат да се включат в нея. Подписката ще бъде отворена и за граждани. За всички ще бъде отворена. Възрастта не е пречка да работи това, което и досега. Това не е разумен довод и не е обосновано решение“, каза Гюрова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html