събота, 4 май 2024 г.

Карадайъ смята, че с гласовете от Турция ДПС ще вкара поне 40 депутати

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е завил, че партията има за цел да получи най-малко 50 хиляди гласа от Турция след отпадането на ограничението от 35 избирателни секции извън ЕС и да вкарат най-малко 40 депутати в новия български парламент, съобщава БТА.

На изборите през април ДПС имаше общо 30 народни представители и получи около 20 хил. гласа от Турция при ограничението от 35 секции. С последните промени в Изборния кодекс обаче това ограничение падна. Сега автоматично там бяха разкрити 58 секции. Това са места за гласуване, в които през последните 5 години са гласували повече от 100 избиратели. Отделно са подадени и почти 14 хил. заявления за гласуване в Турция и секциите там ще се увеличат.

В момент, когато позициите на Движението за права и свободи са притиснати в контекста на санкциите по закона „Магнитски“ и конкретно на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски,се подсилва значението на гласовете от Турция, станало възможно с отпадането на ограничението на секциите в чужбина.

Визитата на ДПС в Турция идва в навечерието на официалния старт на предизборната кампания у нас, но и показва още по-ясно сближаване между президента на Турция Реджеп Ердоган и партията на Ахмед Доган.

През 2016 г. Ердоган бе приел лидера на опозиционната на ДПС партия ДОСТ Лютви Местан, имаше срещи и с Касим Дал и Корман Исмаилов от (НПСД), които в един период бяха подкрепяни от структурите на управляващата ПСР, но това остана в миналото.

По време на разговорите Карадайъ в Турция е говорел за прояви на национализъм в България, които по думите му се подхранват от антитурската омраза и са тревожен проблем. Той се е оплакал, че пропаганда не може да се прави на майчин език.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html