Начало АКЦЕНТИ „Сиела Норма“ отказва още машини за вота само за 6,5 млн. лв.

„Сиела Норма“ отказва още машини за вота само за 6,5 млн. лв.

Веселин Тодоров, Сиела Норма, кадър бТВ

Централната избирателна комисия (ЦИК) не е правила пазарни проучвания или консултации, когато е определяла бюджета за допълнителни машини за гласуване за вота на 11 юли. Това обяви пред бТВ изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в отговор на въпроса дали неговата фирма извива ръцете на ЦИК с цената на устройствата.

„Сиела Норма“ е фирмата, която достави 9600 машини за редовните парламентарни избори на 4 април тази година. Сега от нея се очакваше да осигури още 1500 устройства за предсрочния вот на 11 юли, на който машинното гласуване е задължително в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина. За тези допълнителни машини ЦИК определи бюджет от 6,5 млн. лв., а фирмата поиска двойно повече – 15 млн. лв.

„От един месец ЦИК работи и не е напреднала много. Ние много пъти сме ги подсещали, че е хубаво да стартират процедурата и ако ние не можем да я изпълним, някой друг да я изпълни. В резултат на това изстискване на времето и свиване на сроковете става така, че май никой друг освен нас не може да го направи и причината за това е само ЦИК“, коментира Тодоров.

По думите му „Сиела Норма“ не може да си позволи загуба от 6 млн. лв., без да фалира.

Според изпълнителния директор на фирмата с предложения бюджет от 6,5 млн. лв. те могат да осигурят само гласуване с наличните вече 9600 устройства, които бяха използвани и на вота на 4 април. За тях все още не са получили дължимите пари.

Тодоров уточни, че процедурата за машините за изборите все още официално не е открита.