събота, 4 май 2024 г.

Методите на руските спецслужби в Германия стават по-груби, а средствата – по-брутални

Активността на руските спецслужби в Германия е съизмерима с времената на Студената война, заяви шефът на германското контраразузнаване, според когото Москва значително е разширила обхвата на дейността си в страната, предаде ДПА.

Русия има „много сложни разузнавателни интереси в Германия в почти всички области на политиката“, каза Томас Ханделванг, шеф на Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване).

„Методите стават по-груби, а средствата – по-брутални“, каза той пред в.“Велт ам зонтаг“ в интервю.

Ханделванг посочи като пример убийството на грузински гражданин в Берлин през 2019 г., което според службата е извършено от руски агенти.

Бруно Кал, снимка Интернет

Междувременно Бруно Кал, директор на германската служба за външно разузнаване (BND), предупреди, че страната му трябва да бъде нащрек за действията на Русия и Китай.
„Просто помислете за доминацията на други сили, които искат да ни наложат волята си“, каза той.

Кал добави, че се наблюдава промяна в морала, прибягване към по-груби и безскрупулни действия, а интересите се преследват по все по-незавоалиран начин от преди.

Все пак според Халденванг крайнодесният екстремизъм отново е най-голямата заплаха за демокрацията и сигурността в Германия. Той посочи терористични мрежи, както и групи и политически партии от крайната десница. Шефът на контраразузнаването спомена също опасности от страна на крайната левица и радикалния ислям.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html