Начало АКЦЕНТИ Кирил Петков ще търси 600 млн. лв. по язовирите

Кирил Петков ще търси 600 млн. лв. по язовирите

Кирил Петков, кадър БНТ

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви в интервю за БНТ, че от днес тръгва да проверява язовири. Причината – една от подопечните му държавни компании инвестирала огромна сума в проекти за възстановяване на язовирни стени.

„Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 милиона лева в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира. Засега обаче само 10 са възстановени и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лапмпички пак ми светят като в Българската банка за развитие. Аз назначих комисия за тяхната работа и светнаха няколко червени лампички. Ще посетя няколко от тези язовири да видя“, закани се министърът.

Неговата следваща цел от понеделник е свързана с Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която по думите му има голяма свързаност с Българската банка за развитие. Българската агенция за експортно застраховане също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче забелязвам, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, коментира още Кирил Петков. „Това означава, че потенциално можете да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем оттам. Идеята на изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, има голяма свързаност“, обясни той.

При ограниченията в рамките на бюджета Кирил Петков е доволен, че правителството е успяло да преструктурира чрез вътрешно преразпределение средствата. Ще се работи по този начин, тъй като не бе извършена актуализация на бюджета. Петков е доволен от свършеното в момента, тъй като е убеден, че е важно да се подпомагат малките и средни предприятия.

В момента на бизнеса му трябват средства за възстановяване, а банковият сектор, макар и да има ликвидни средства, изпитва страх да дава кредити на бизнес, който е рисков при нова вълна и затваряне. Затова държавата дава гаранция на 50% за кредитния риск при добри условия от 7 години период на връщане – това е перспектива, която би позволила на бизнеса да се възстанови. Защо е 50%, Кирил Петков също обясни – защото това е помощ от държавата, разделена с частния сектор, и реално това представлява стимулиране на навлизането на частен капитал.