събота, 4 май 2024 г.

Каракачанов: В отбраната цепихме стотинката на две

кадър Нова телевизия Архив

Всяко нещо в Министерството на отбраната, което може да предизвика обществен интерес или да събуди обществено съмнение през последните четири години, е проверявано, заяви пред Нова телевизия бившият началник на ведомството Красимир Каракачанов.

„Това е така както по отношение на модернизацията на армията, така и на инфраструктурните проекти, на дрехите на армията, обувките – за всяко нещо, от което в годините преди мен е имало съмнения, че нещо се е случвало”, посочи още той.

„Както се казва стотинката е била цепена на две, за да могат средствата, които към Министерството на отбраната все още са ограничени да стигнат за максимум неща. Не се притеснявам и  имам доверие в професионализма на хората, с които четири години съм работил”, категоричен бе Каракачанов.

Според него някой е подвел с информация служебния министър Панайотов, тъй като „винаги има хора, които искат да се докажат пред новия началник“.

На въпрос защо обществени поръчки са били възлагани само на едни и същи фирми Каракачанов отвърна, че става дума за фирми, които са се доказали и наложили на пазара в последните поне 20 години.

Ако мислите, че в България има 200 фирми, които са с натовска сертификация и достъп до класифицирана информация, то дълбоко се лъжете. Затова фирмите се повтарят, това са фирми, които са се доказали и наложили на пазара, обясни той.

По отношение на американските санкции по силата на закона „Магнитски“ Каракачанов заяви, че това е решение на чуждо правителство, което действа по своето законодателство.

„Относно наказаните трябва да се проведат съответните разследвания и ако се констатира, че са нарушавали законите в страната, да бъдат санкционирани. Оттук-нататък на ход е българската съдебна система“, допълни Красимир Каракачанов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html