събота, 4 май 2024 г.

Съдът върна делото срещу Румен Овчаров за АЕЦ „Белене“ на прокуратурата

Специализираният наказателен съд е открил много пропуски в обвинителния акт по делото за АЕЦ „Белене“ и на 1 юни е върнал на прокуратурата събраните материали. Обвинението е срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков, съобщава „Сега“.

През февруари Софийската градска прокуратура внесе в съда дело за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

В началото на месеца съдия Виктор Чаушев е определил, че в обвинителния акт няма каквото и да било описание на конкретни действия на Румен Овчаров за безстопанственост. Цитирани са само законови норми и е декларирано, че Овчаров е извършил престъпление. Според съда прокуратурата не е посочила дори минимална конкретика и това пречи да се разбере за какво е обвинен бившият енергиен министър.

Припомняме, че миналото лято бившият министър на икономиката и енергетиката Овчаров бе осъден от Специализирания наказателен съд на 2 години условно. Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ ЕАД нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.

С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева. Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на тази сума.  Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Според Овчаров тогава главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e бил кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html