събота, 4 май 2024 г.

Президентът на „Ювентус“: Суперлигата не е преврат, а спасение

Планът за създаване на европейска Суперлига не е опит за преврат, а начин за спасяване на футболната индустрия, която е силно засегната от пандемията. Това заяви президентът на „Ювентус“ Андреа Аниели, който заедно с шефа на „Реал“ (Мадрид) Флорентино Перес са основната движеща сила на проекта. „Суперлигата не е преврат, а отчаян вик на тревога за система, която, съзнателно или не, върви към несъстоятелност. Години наред се опитвах да променя европейските турнири отвътре, защото признаците на криза бяха очевидни още преди пандемията“, каза Аниели на пресконференция, организирана за сбогуване със спортния директор на клуба Фабио Паратичи.

В основата на Суперлигата бяха 12 от най-богатите клубове в Европа, но под огромния натиск 9 от тях обявиха, че се разграничават от плановете. УЕФА постигна разбирателство с отцепниците и им наложи финансови санкции, а „Барселона“, „Реал“ и „Ювентус“ продължават да вярват в осъществяването на новия турнир. Наскоро УЕФА започна дисциплинарно производство срещу трите клуба.
„Футболът не се реформира с този тип поведение пред лицето на кризата. За щастие знам, че не всички в УЕФА мислят по този начин. Желанието за диалог обаче остава непроменено. „Ювентус, „Барселона“ и „Реал“ са решени да постигнат цялостна реформа на турнирите и най-вече в интерес на клубовете, които показаха, че се страхуват“, допълни Аниели.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html