събота, 4 май 2024 г.

Ива Митева сгафила с мажоритарната система, преди да влезе в политиката

Ива Митева, кадър бТВ

Бившата вече председателка на 45-ото Народно събрание Ива Митева преди дни защити докторска дисертация в Института за държавата и правото на БАН, темата на която бе въвеждането на смесена избирателна система. В труда си тя предлага 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, останалите 2/3 – пропорционално, с кандидатски листи и преференции.

Въпросната теза обаче изобщо не кореспондира с широко прокламираната и гласувана в референдум идея на „Има такъв народ“ – партията, с която Митева спечели депутатско място – за 100% мажоритарна система в два тура. Оправданието й – когато защитавала своята любима смесена система все още не знаела, че ще прави политическа кариера. Разминаването очевидно остава за сметка на избирателите.

„Това е докторски труд, това е научно изследване и то няма нищо общо с политиката, която има „Има такъв народ“. Не съм предала хората, гласували на референдума, защото докторантурата съм я започнала 2015 г., много преди референдума да се състои. Докторантурата си я завърших през октомври 2020 г. – преди да знам дали ще участвам в „Има такъв народ“, обясни юристката в интервю за бТВ.

Митева уточни, че в нейната дисертация мажоритарният избор е водещ елемент. Тя добави, че всичките ѝ колеги от партията на Слави Трифонов са я поздравили за академичното постижение. Като част от гражданската квота на политическата сила, Митева добави, че не знае как ще бъдат подредени листите и дали ще участва в тях. Добави, че ако бъде поканена, ще се включи.

„Сиела Норма“ отказва да достави допълнителни машини за изборите при заложената цена от 6,5 млн. лв. Това е опит за извиване на ръце, смята Ива Митева. Макар да показа непознаване на проблема, Митева смело заяви, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик „Сиела Норма“ е отказала да осигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева.

Прочетете още: Ще останем ли без достатъчно машини за вота на 11 юли?

По думите на Ива Митева поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена от Министерския съвет.

„Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на „Сиела“ не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях“, уточни Митева.

Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентното машинно гласуване.

Относно краткия живот на 45-ото Народно събрание Митева каза, че той е дал старт на възраждането на парламентаризма въпреки малкото време. Допълни, че е имало и по-кратки парламенти, работили около 10 дни.

„Кратките народни събрания винаги са били във времена на криза, когато сме в такъв етап трябва да минем през този период, трябва тази енергия да се излее. Мисля, че това беше добрият вариант, ако бяхме продължили в една нормална обстановка на законодателен процес, нещата щяха да тръгнат по друг път“, допълни тя.

По думите ѝ не е имала момент на председателския стол, в който да е загубила „почва под краката си“. Сподели, че са ѝ били необходим няколко дни, за да свикне с позицията. Най-критичният момент в работата ѝ е бил, когато е трябвало да гласуват Закона за съдебната власт и Кодекса за социалното осигуряване.

„Ако бяхме приели тези закони на едно заседание, аз щях да се срамувам, че съм била депутат. Беше слабост на парламента, че нямахме време по-задълбочено да разгледаме поправките в Закона за съдебната власт, те са много важни, но не могат да се гледат за един ден. Същото се отнася и за Кодекса за социално осигуряване“, добави Митева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html